Dolar 34,0213
Euro 38,0594
Altın 2.833,01
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 25°C
Yağmurlu
Samsun
25°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

Mpox Korkusu: Arjantin’de Yük Gemisi Karantinaya Alındı!

Mpox Korkusu: Arjantin’de Yük Gemisi Karantinaya Alındı!
21 Ağustos 2024 11:06

Arjantin yetkilileri, Parana Nehri’ndeki bir yük gemisini, mürettebat arasında Maymun Çiçeği (Mpox) virüsü bulunması şüphesiyle karantinaya aldı. Dünya genelinde sağlık otoriteleri, virüsün daha hızlı yayılan yeni varyantına karşı tetikte kalmaya devam ediyor.

Rosario Limanı yakınlarında demirleyen gemiden yetkililere, “Hindistan vatandaşı olan bir mürettebat üyesinin göğsünde ve yüzünde kist benzeri deri lezyonları bulunduğu” bildirildi. Bu olayın ardından, Arjantin Sağlık Bakanlığı, söz konusu kişinin diğer mürettebat üyelerinden izole edildiğini ve halk sağlığı acil durum protokolünün devreye alındığını açıkladı.

Brezilya’nın Santos kentinden yola çıkan ve Arjantin’de soya yükü almak üzere olan Liberya bayraklı gemi, San Lorenzo limanına gitmek üzereyken Santa Fe eyaletine bağlı Parana Nehri’nde demirlemek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz hafta Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Maymun Çiçeği virüsünü son iki yılda ikinci kez küresel bir sağlık acil durumu olarak ilan etti. Afrika’da hızla yayılan yeni bir varyantın tespit edilmesinin ardından, bu varyantın Clade 1b olarak bilinen türünün İsveç’te ilk kez Afrika dışında bir ülkede görüldüğü bildirildi.

Arjantin, daha önce sekiz Mpox vakası kaydetmişti, ancak bunların hiçbiri Clade 1b varyantına ait değildi. Sağlık Bakanlığı ve Arjantin Denizcilik Birliği, gemiye yalnızca tıbbi personelin girebileceğini ve tüm mürettebatın, test sonuçları çıkana kadar karantinada tutulacağını belirtti.

Mpox Nedir?

Mpox, irin dolu lezyonlar ve grip benzeri semptomlara neden olan viral bir enfeksiyondur. Genellikle hafif seyirli olsa da ölümcül olabilir. Clade 1b varyantı, rutin yakın temas yoluyla daha kolay yayıldığı düşünüldüğü için endişe yaratıyor.

WHO verilerine göre, bu yıl Amerika kıtasındaki 13 ülkede diğer Mpox varyantlarından kaynaklanan vakalar rapor edilmiştir. Danimarkalı Bavarian Nordic firması, bu hafta aşı üretimini artırıp artırmama kararı alacakken, İsviçreli ilaç şirketi Roche ise laboratuvar test kapasitesini artırmayı planladığını açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.