Dolar 32,3812
Euro 34,7666
Altın 2.410,20
BİST 10.110,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 17°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Binlerce Penguen Ölü Bulundu

Binlerce Penguen Ölü Bulundu
22 Temmuz 2023 22:33
1.056

2.000 genç Macellan pengueninin ölümü aşırı avlanma ve kötü hava koşullarından sorumlu tutuldu…

Son on günde Uruguay kıyılarında yaklaşık 2.000 ölü Macellan pengueni yıkandı, yetkililer Cuma günü AFP’ye verdiği demeçte, ölüm nedeninin belirsizliğini koruduğunu kabul etti.

Çevre Bakanlığı Fauna Dairesi Başkanı Carmen Leizagoyen, haber bültenine verdiği demeçte; Kuşların onda dokuzu, mideleri boş ve yağ rezervleri tükenmiş olarak gelen yavrulardı.

Ölümün kuş gribinin bir sonucu olabileceğine dair korkuların asılsız olduğu kanıtlandı, çünkü hayvanların hiçbiri virüs için pozitif değildi.

Geçen yıl Brezilya’da benzer bir toplu ölüm gerçekleşmiş olsa da, nedenleri belirsizliğini koruyor ve ölü kuşların sayısı tipik olmaktan uzak. Leizagoyen, “Yüzde bir ölmesi normaldir, ancak bu sayılar değil” dedi.

Bazı çevre STK’ları, penguenlerin açlıktan ölen durumuna işaret ederek aşırı avlanmayı suçluyor. Deniz Yaban Hayatı Kurtarma STK’sından Richard Tesoro, sorunun 1990’lardan beri devam ettiğini iddia etti.

AFP’ye verdiği demeçte, “Kaynak aşırı sömürülüyor” dedi ve Uruguay’ın Maldonado bölgesindeki sahilde petreller, albatroslar, deniz aslanları, deniz kaplumbağaları ve martıların ortaya çıktığını gördüğünü de sözlerine ekledi.

Ek olarak, bu ayın başlarında güneydoğu Brezilya’daki subtropikal bir siklon, zaten zayıflamış kuşları bitirmiş olabilir.

Macellan penguenleri normalde güney Arjantin’deki yuvalama bölgelerinden kuzeye göç ederek yiyecek ve daha sıcak su ararlar.

300 yılında 2019’den fazla Macellan pengueni, aşırı sıcak hava dalgası Arjantin’in Chubut Eyaleti’ndeki en büyük üreme kolonilerinden biri olan Punta Tombo’yu vurduğunda öldü. Sıcaklıklar 111.2 derece Fahrenheit’e (44 Santigrat) tırmandı ve kuşların çoğu, dehidrasyondan ölmeden önce kendilerini düzgün bir şekilde soğutmak için zamanında denize ulaşamadı.

Geçen yıl Yeni Zelanda’da yüzlerce küçük mavi penguen yıkandı; tipik olarak yedikleri balıklar ısınma sıcaklıkları nedeniyle daha derin sulara taşındığı için kitlesel ölümler açlığa bağlandı. Bazıları bunu iklim değişikliğinden sorumlu tutarken, diğerleri bunun doğal olarak meydana gelen bir döngünün parçası olduğuna karşı çıktı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.