Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Almanya, Şirketlerin Kitlesel Göçü Riskiyle Karşı Karşıya

Almanya, Şirketlerin Kitlesel Göçü Riskiyle Karşı Karşıya
27 Kasım 2022 16:18
145

Alman sanayi grubu, enflasyon ve artan enerji maliyetleri nedeniyle her dört işletmeden birinin yurtdışına taşınabileceği konusunda uyardı

Alman Endüstrileri Federasyonu (BDI) CEO’su Tanja Gönner, Die Welt am Sonntag haber kaynağına verdiği demeçte, her dört Alman şirketinden birinin enerji krizi nedeniyle üretimi başka ülkelere taşımayı düşündüğünü söyledi.

“Yüksek enerji fiyatları ve zayıflayan ekonomi, Alman ekonomisini tüm gücüyle vuruyor ve diğer uluslararası lokasyonlara kıyasla şirketlerimizin üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Alman iş modeli büyük bir stres altında… Her dört Alman şirketinden biri üretimi yurt dışına taşımayı düşünüyor.” dedi.

Alman kimya sanayi derneğinin (VCI) CEO’su Wolfgang Grosse Entrup, haber kaynağına verdiği demeçte, Almanya’nın enerji yoğun kimya endüstrisinin krizden özellikle etkilendiğini söyledi.

“Acımasız enerji fiyatları bizi yere seriyor… İşleyen bir fiyat freni olmadan, hükümet sanayisizleşmeyi isteyerek kabul ediyor” diye uyardı ve kimya endüstrisi başarısız olursa diğer endüstrilerin de onu takip edeceğini ve bunun “Almanya’yı nakavt edebileceğini” sözlerine ekledi.

Rapor, Alman şirketlerinin yüksek enerji fiyatları, kesintiye uğrayan tedarik zincirleri ve hatta Çin’in Covid-19 salgınına yönelik katı baskısından kaynaklanan artçı şoklar dahil olmak üzere çeşitli sorunlar yaşadığını söylüyor.

ABD hükümetinin yakın zamanda kabul ettiği ve yeni teknolojiler için 386 milyar dolarlık sübvansiyon ve Amerikan endüstrisinin sürekli genişlemesini sağlayan Enflasyon Azaltma Yasası da büyük bir risk olarak görülüyor. Almanya Ekonomi Bakanlığı geçtiğimiz günlerde ABD’nin tek taraflı hamlesinin AB’den de benzer bir yanıt talep ettiği konusunda uyardı.

Bakanlık, “Güçlerimizi ortaya koyan kendi Avrupa yanıtımızı vermek zorunda kalacağız” dedi ve sübvansiyonlara ek olarak, Alman endüstrisinin “yapısal reformlara, her şeyden önce planlama ve onay prosedürlerinin hızlandırılmasına ve bürokratizasyonun kaldırılmasına” ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi. ”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.