Dolar 32,5044
Euro 34,8105
Altın 2.489,79
BİST 9.543,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Arjantin Devlet Başkan Yardımcısı Yolsuzluktan Suçlu Bulundu

Arjantin Devlet Başkan Yardımcısı Yolsuzluktan Suçlu Bulundu
8 Aralık 2022 00:01
132

Cristina De Kirchner 6 yıl hapis ve kamu görevlerinden ömür boyu men cezası ile karşı karşıya…

Arjantin’in görevdeki Başkan Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner, Salı günü yolsuzluktan suçlu bulundu ve ömür boyu kamu görevlerinden men cezasının yanı sıra altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak dokunulmazlık nedeniyle görev süresinin sonuna kadar serbest kalacak.

Buenos Aires’teki federal mahkeme, 100’den fazla tanığın katıldığı üç buçuk yıllık yargılamanın ardından kararı verdi. 69 yaşındaki Kirchner, 2007-2015 dönemindeki başkanlığı sırasında rüşvet almak ve bir inşaat patronuyla “yasadışı ilişki” kurmakla suçlandı. Savcılar 12 yıl hapis cezası istedi.

Kirchner, Aralık 2019’dan bu yana Arjantin senatosunun başkan yardımcısı ve başkanıdır ve dokunulmazlığı ancak mecliste beklenmedik bir şekilde üçte iki oyla kaldırılabilir. Ayrıca, kararı yüksek mahkemede temyiz etme seçeneğine de sahiptir.

Salı günkü karar, Arjantin’de görevde olan bir başkan yardımcısının görevdeyken görevi kötüye kullanmaktan ilk kez cezalandırılması oldu. Kirchner’ın o zamanki başkan yardımcısı Amado Boudou ile Başkanlar Carlos Menem ve Fernando de la Rua, görevlerinden ayrıldıktan sonra mahkum edilmişlerdi.

Kirchner, süreci siyasi olarak yüklü ve usulsüzlüklerle dolu olarak nitelendirerek tüm suçlamaları reddetmişti. Karardan birkaç dakika sonra, davanın “hukuk kurallarının” ötesine geçtiğini söyledi.

“Bu, paralel bir devlet ve yargı mafyası ve seçim sonuçları dışında tüm Arjantinlilerin hayatı, mirası ve özgürlüğü hakkında kararların alındığı paradevletsel bir sistemin teyididir” dedi.

Kirchner, merhum kocası Nestor’un (2003-2007) yerine başkan oldu ve milyonlarca bayındırlık işleri fonunu çiftin arkadaşı olan bir iş adamı olan Lázaro Baez’e yönlendirdiğinden şüpheleniliyordu.

Kirchner, 2015 yılında görevden ayrıldıktan sonra, dolar cinsinden vadeli işlemler için hileli bir şekilde düşük fiyat belirlemekle suçlandı, ancak daha sonra beraat etti. Başka bir iddianame onu vatana ihanetle suçladı, ancak düştü, 1994’teki terör saldırısının faillerini korumak için İran’la gizli bir anlaşma yaptığı iddiası ise Ekim 2021’de bir federal mahkeme tarafından reddedildi.

Başkan Alberto Fernandez, Kirchner’a yönelik soruşturmayı doğası gereği “siyasi” olarak nitelendirerek destekledi. Arjantin’de bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerine 11 ay var ve resmi bir duyuru yapılmamasına rağmen, Kirchner’ın yeniden göreve aday olacağına inanılıyordu.

Kirchner, 1946’da Juan ve Eva Peron tarafından kurulan Arjantin’in iktidardaki Adalet Partisi içindeki en etkili figür olarak görülüyor. Oğlu Maximo, Arjantin parlamentosunun alt meclisi olan Temsilciler Meclisi’nde iktidar çoğunluk bloğunun başında.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.