Dolar 32,2717
Euro 34,7252
Altın 2.401,27
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Ekvadorlu Politikacı Öldürüldü

Ekvadorlu Politikacı Öldürüldü
16 Ağustos 2023 00:15
1.313

Pedro Briones, Güney Amerika ülkesinde, geçen ay öldürülen üçüncü milletvekili…

Yerel parti lideri Pedro Briones, Pazartesi günü, Ekvador’daki bir dizi siyasi motivasyonlu suikastın en sonuncusu gibi görünen kuzey Esmeraldas eyaletindeki evinde silahlı adamlar tarafından vurularak öldürüldü.

Briones’in vurularak öldürülmesi, başkan adayı Fernando Villavicencio’nun geçtiğimiz Çarşamba günü başkent Quito’da güpegündüz vurularak öldürülmesinden sadece beş gün sonra gerçekleşti. Villavicencio, Pazar günkü erken cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde anketlerde üçüncü sırada yer aldı ve ülkede artan organize suç ve yolsuzluk seviyelerinin açık sözlü bir rakibiydi.

“Ekvador en kanlı dönemini yaşıyor”

Briones’in de üyesi olduğu Yurttaş Devrimi partisinin 20 Ağustos seçimlerinde önde gelen Luisa Gonzalez, sosyal medyada; “Şiddetin ellerine düşen meslektaşı Pedro Briones’in ailesine içten bir sarılma.” dedi…

Gonzalez, Associated Press’e, suikastların ardından güvenlik detaylarını artırdığını, ancak kurşun geçirmez bir yelek giymeyi reddettiğini söyledi. “Tanrı’ya inancım var,” dedi. “Bize bakan O’dur.”

Yurttaş Devrimi partisinin kurucusu eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, “Esmeraldas’taki meslektaşlarımızdan birini daha öldürdüler. Artık yeter!” dedi.

Yetkililer, Briones’in öldürülmesinin özel koşulları hakkında ayrıntılı bilgi vermedi, ancak yerel medya, daha sonra bir motosikletle kaçan silahlı adamlar tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

Ekvador’un Kolombiya sınırında yer alan Esmeraldas eyaleti, Pasifik kıyısındaki konumu onu uyuşturucu, özellikle kokain kaçakçılığı için cazip bir yer haline getirdiği için ülkedeki şiddetten en kötü etkilenen bölgelerden biri olmuştur.

26 Temmuz’da, Ekvador’un üçüncü büyük şehri Manta’nın belediye başkanı Augustin Intriago da Mayıs ayında yeniden seçilmesinden sadece haftalar sonra ölümcül bir şekilde vuruldu.

Uyuşturucuya bağlı artan şiddet dalgaları, Kolombiya ve Meksika’dan gelen kartellerin yardımıyla yerel çetelerin sokakların ve uyuşturucu kaçakçılığı rotalarının etkisi ve kontrolü için savaştığı son üç yılda Ekvador’da binlerce ölüme yol açtı. Uyuşturucuya bağlı şiddeti azaltmak için tasarlanan politikalar, bu hafta sonu yapılacak seçimler öncesinde anlatıya hakim oldu.

Cumartesi günü, hapishane yetkilileri Ekvador’un en güçlü çetelerinden biri olan Los Choneros’un liderini maksimum güvenlikli bir tesise taşıdı. Villavicencio daha önce grubun ‘Fito’ olarak bilinen lideri Adolfo Macias’ı Meksika’nın güçlü Sinaloa uyuşturucu karteliyle bağlantılı olmakla suçlamış ve suikasttan sadece birkaç gün önce gruptan hayatına yönelik tehditler aldığını söylemişti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.