Dolar 32,2679
Euro 34,7171
Altın 2.402,65
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Kolombiya Cumhurbaşkanı: Kokain En Büyük İhracatımız Oldu

Kolombiya Cumhurbaşkanı: Kokain En Büyük İhracatımız Oldu
16 Eylül 2023 14:42
1.402

Son raporlar, narkotiklerin bir kez daha ülkenin önde gelen emtiası olarak petrolün yerini alacağını gösteriyor…

Kokain ve petrol her zaman Kolombiya’nın en büyük ihracatı için yarıştı, Başkan Gustavo Petro Cuma günü itiraf etti. Petro’nun muhalifleri onu bir “narko devlet” yaratmakla suçlarken, başkan kokain üretimindeki son artıştan piyasa güçlerinin sorumlu olduğunda ısrar ediyor.

“Kokain, Kolombiya’nın ilk ihracat ürünü birkaç kez, değilse de ikincisi oldu.” Petro, X’te (eski adıyla Twitter) yazdı: “Her şey her iki ürünün de uluslararası fiyatına bağlı, eğer petrol fiyatı düşerse, kokain en büyük ihracattır, uluslararası petrol fiyatı yükselirse, petrol [birinci] ve kokain ikincisidir.”

Petro yönetimi altında Kolombiya, koka tarlalarını fümigasyon politikasını büyük ölçüde terk etti ve bunun yerine üst düzey uyuşturucu çetesi liderlerini tutuklamaya odaklandı. Bu arada Petro, küçük koka çiftçilerinin mahsullerini korumalarına izin verdi ve birçoğu gerilla operasyonlarını kokain karlarıyla finanse eden ülkenin en büyük silahlı milislerinden bazılarıyla ateşkes anlaşmaları yaptı.

Bir BM raporuna göre, uyuşturucu politikasındaki bu yumuşamanın ortasında, kokain ekimi geçen yıl Kolombiya’da rekor seviyeye ulaştı. Bloomberg’in Perşembe günü bildirdiğine göre, uyuşturucunun potansiyel üretimi 24’de% 2021 artarken, kokain, yıl sonundan önce Kolombiya’nın en kazançlı ihracatı olarak petrolü geçmeye hazırlanıyor.

Bloomberg’in rakamlarına göre, 2022 yılında Kolombiya’nın kokain ihracatı 18,2 milyar dolar, petrol ise 19,1 milyar dolar kazandı.

Petro’nun muhalifleri, başkanın politikalarının uyuşturucu kaçakçılarının ceplerini doldurmaktan doğrudan sorumlu olduğunu söylüyor. “Petro’nun Kolombiya’yı bir narko-devlete dönüştürmesini engellemeliyiz” Muhalefetteki Demokratik Merkez partisinden Senatör Miguel Uribe Turbay, Cuma günü X’e yazdı.

Petro, kokain gelirlerinin petrol kazançlarına yaklaştığı gerçeğinin, petrol çıkarmanın petrol üretimi kadar para kazanmadığı “üzücü gerçeğini” gösterdiğini söyledi. “Üretken bir Kolombiya istiyoruz” diye ekledi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.