Dolar 32,3396
Euro 35,1060
Altın 2.238,79
BİST 8.859,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 12°C
Az Bulutlu
Samsun
12°C
Az Bulutlu
Çar 8°C
Per 10°C
Cum 11°C
Cts 13°C

Avrupanın İlk Lityum iyon Silindirik Pil Üretim Tesisi

Avrupanın İlk Lityum iyon Silindirik Pil Üretim Tesisi
5 Şubat 2023 17:19
176

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde robotik sistemlerden güdüm kitlerine, telsizlerden torpidolara kadar birçok alanda kullanılan pillere yenileri eklendi. Türk ordusuna güç veren ASPİLSAN Enerji, yeni yatırım olan Lityum iyon Silindirik Pil Üretim Tesisi ile günde 24 bin adetlik üretim kapasitesine ulaştı. Şarj edilebilir piller, askeri teknolojilerin yanı sıra hibrit araçlar ve medikal gibi alanlarda da kullanılabilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan ASPİLSAN Enerji’nin 1,5 milyar lira yatırımla kurduğu, Avrupa’nın ve ilk ve tek silindirik lityum iyon pil üretim tesisinde incelemelerde bulundu. Enerji endüstrisinin büyük bir dönüşümden geçtiğini kaydeden Bakan Varank, “Pil endüstrisinde de depolama teknolojilerinde de Türkiye’yi önemli bir oyuncu haline getirmek istiyoruz.” dedi.

Lityum pil üretim hatlarında incelemelerde bulunan Bakan Varank’a AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız ile tesisi yetkilileri eşlik etti.

İncelemelerinin ardından bir değerlendirmede bulunun Bakan Varank, şunları söyledi:

CİDDİ DÖNÜŞÜM: Enerji endüstrisi büyük bir değişimden ve dönüşümden geçiyor. Özellikle otomobillerin elektrifikasyonuyla birlikte enerji sektöründe çok ciddi bir dönüşüm var. İşte lityum iyon piller de bu dönüşümde çok önemli oyuncular. Biz Türkiye’de lityum iyon piller açısından yatırımları destekliyoruz. ASPİLSAN’ın bu yatırımını da teşviklerimiz ile desteklemiştik.

ÖNEMLİ OYUNCU OLACAK: Türkiye’nin otomobili Togg, Farasis ile beraber Türkiye’de otomobile dönük bir pil yatırımı için kolları sıvadı. Yine global Ford firması, Türkiye’de bir pil yatırımı yapacağını açıkladı. Bunun yanında farklı firmalarımız depolama teknolojilerine dönük şu anda Türkiye’de yatırımlar yapıyorlar. Pil endüstrisinde de depolama teknolojilerinde de Türkiye’yi biz önemli bir oyuncu haline getirmek istiyoruz.

5221ca3d ef56 4006 8a47 60439817b0d5 13 Life Haber Ajansı

24 BİN ADETLİK ÜRETİM: İşte onlardan en önemlilerinden bir tanesini de ASPİLSAN halihazırda hayata geçirdi. Burası teknoloji transferiyle kurulmuş bir tesis. Teknolojiyi Kore’deki ortaklarıyla beraber geliştirdiler ve şu anda burada üretim yapıyorlar. 18.650 modeli bu pillerden günde 24 bin tane bu tesiste üretilebiliyor ve şu anda üretimi gittikçe arttırıyorlar. Tek vardiyadan 2 vardiyaya geçtiği üretimler var. Bu alanda Türkiye’yi önemli bir oyuncu yapmak için çalışmaya devam edeceğiz.

HAM MADDE TÜRKİYE’DEN: Bunun içerisinde kullanılan ham maddelerin birçoğu maden olarak şu anda ülkemizde de bulunuyor. Bu madenlerin çıkarılması ve burada saflaştırma teknolojilerinin kullanılmasıyla beraber de aslında bu pilleri teknolojisini de kendimizin geliştirdiği, ham maddesini de kendimizin geliştirip ürettiği bir hale önümüzdeki dönemde getirebileceğiniz.

VAZGEÇİLMEZ BİR UNSUR: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu sektörü, bu endüstriyi destekleyeceğiz. Çünkü şu anda başta elektrikli otomobiller olmak üzere elektrifikasyon çok önemli, vazgeçilmez bir unsur. İnşallah önümüzdeki dönemde hem daha fazla oyuncu göreceğiz hem de ASPİLSAN’ın farklı kabiliyetlerde farklı modellerde piller ürettiğini de göreceğiz.

EN BÜYÜK BATARYA ÜRETİCİSİ

ASPİLSAN Enerji, 1981 yılında kuruldu. Enerji, savunma sanayisi ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren şirket, Avrupa’da lityum iyon şarj edilebilir 18650 silindirik pillerin seri üretimini yapan ilk firma oldu. Türkiye’nin ilk ve tek Ni-Cd kimyasında uçak/helikopter batarya sistemlerini de üreten ASPİLSAN, Türkiye’nin en büyük batarya üreticisi konumunda.

5221ca3d ef56 4006 8a47 60439817b0d5 5 Life Haber Ajansı

CİRONUN YÜZDE 19’U AR-GE’YE

ASPİLSAN 273 personel ile çalışmalarına devam ediyor. 2023 yılında 44,8 milyon dolar ciro ve 13,2 milyon dolar ihracat hedefleyen şirketin, 2002 yılında Ar-Ge’ye cirosunun yüzde 19’unu ayırdı. Proje bazlı teşviklerden bugüne kadar 163 milyon lira faydalanan ASPİLSAN, önümüzdeki süreçte prizmatik tipte, Lityum Demir Fosfat (LFP) kimyasında, 3.2 V geriliminde ve 100 Ah kapasitede hücre üretimini hedefliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇTI

ASPİLSAN’ın yeni yatırımı olan Li-iyon Silindirik Pil Üretim tesisinin temeli, Ekim 2020’de Mimarsinan OSB’de atıldı. Tesis Ocak 2022’de faaliyete geçti. Türkiye’nin ve bölgenin ilk lityum iyon pilinin seri üretimine Haziran 2022 sonunda başlandı. Tesisin resmi açılışı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kayseri’de katıldığı Toplu Açılış Töreni ile Temmuz 2022’de gerçekleştirildi.

TÜM HAKLARI TÜRKİYE’YE AİT

Üretimine başlanan lityum iyon pillerin tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları ASPİLSAN’a yani Türkiye’ye ait. Tesiste üretilen piller, eksi 30 derecede çalışabiliyor. Kimyasında Nikelce zengin Lityum Nikel Mangan Kobalt Oksit bulunan piller, şarj edilebilir olma özelliği taşıyor. Üretilen silindirik pillerin özellikle savunma sanayisinde, telsizlerde, taşınabilen her türlü sistemde kullanılabiliyor. Silindirik piller sivil alanda da kendisine yer buluyor. Elektrikli süpürgelerden elektrikli bisikletlere, telekomünikasyondan elektrikli araçlara kadar birçok alanda silindirik piller kullanılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.