Dolar 32,4056
Euro 34,7989
Altın 2.401,65
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Bakan Şimşek: Dünya Bankası ile 895,7 Milyon Euroluk Kredi Anlaşması İmzaladık

Bakan Şimşek: Dünya Bankası ile 895,7 Milyon Euroluk Kredi Anlaşması İmzaladık
22 Eylül 2023 21:43
1.392

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yenilenebilir enerji ve su verimliliğinde bakanlıkların ve yerel yönetimlerin finansman ihtiyacını karşılamak için köprü görevi gördüklerini belirterek, “Bu kapsamda Dünya Bankası ile toplam 895,7 milyon avro tutarında kredi anlaşması imzaladık” dedi.
Bakan Şimşek, yenilenebilir enerji ve üretim verimliliğine yönelik yatırımların cari açığın ve dışa bağımlılığın azaltılması için önemli olduğunu, bakanlığın yeni yatırımlar için ihtiyaç duyulan finansman konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Orta Vadeli Program’da (OVP) “yeşil dönüşüm” için özel bir başlık açtıklarını ve kamu yatırımlarında bu projelere öncelik verdiklerini hatırlatan Şimşek, yurt dışı temasları sırasında finansman kaynağı sağlayabilecek kişi ve kurumlarla görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Yenilenebilir enerji yatırımlarının önümüzdeki 10 yıla yayılmak yerine üç yılda gerçekleştirilmesi halinde cari açığın ve dışa bağımlılığın azalacağına dikkat çeken Şimşek, finansman kaynağında Dünya Bankası’nın önemli bir paydaş olduğunu belirtti.
“Bankadan aldığımız finansman miktarı 3,2 milyar dolara ulaştı” dedi.

Dünya Bankası’nın Türkiye’ye 35 milyar dolar yardım sağlamayı planladığını hatırlatan Şimşek, bu kaynağın başta deprem bölgesinin yeniden inşası ve yeşil dönüşüm olmak üzere reel sektörde yeni yatırımlar için kullanılabileceğini söyledi.

Şimşek, bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İller Bankası A.Ş. arasında “Kamu Sektörü ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi” çerçevesinde Dünya Bankası’ndan 500 milyon avroluk finansman sağlanması için anlaşmalar imzalandığını söyledi.

Ayrıca Şimşek, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve İller Bankası A.Ş. tarafından uygulanacak “Su Sirkülasyonu ve Verimliliğinin Artırılması Projesi” için Dünya Bankası’ndan 395,75 milyon avro finansman sağladıklarını söyledi:

“Bakanlıkların ve yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji ve su verimliliği alanlarındaki finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında köprü görevi görüyoruz. Bu kapsamda Dünya Bankası ile toplam 895,7 milyon Avro tutarında bir kredi anlaşması imzaladık.

Bu kredinin 570,75 milyon Avrosu tahsis edilecek, 325 milyon Avrosu ise Hazine tarafından garanti edilecektir. Dünya Bankası Türkiye’ye 35 milyar dolarlık bir finansman paketi sağlayacağını açıklamıştı. İmzaladığımız yeni anlaşmalarla birlikte Banka’dan sağlanan finansman miktarı yaklaşık 3.2 milyar dolara ulaşmış oldu.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.