Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 17°C

CDC, Ölümcül Aşı Yan Etkileri Araştırmalı

CDC, Ölümcül Aşı Yan Etkileri Araştırmalı
14 Ocak 2023 23:39
153

ABD sağlık kurumu daha önce Pfizer’in aşılarının yaşlıları olumsuz etkileyebileceğini kabul etmişti.

Meclis Ticaret Komitesi başkanı Cathy McMorris Rodgers, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerini (CDC) Pfizer’in Covid-19 aşısı ile yaşlı insanlar arasındaki felçler arasındaki olası bir bağlantıyı “hızlı bir şekilde araştırmaya” çağırdı. CDC riski kabul etti, ancak altı aylıktan büyük herkesin takviye aşılar almasını önermeye devam ediyor.

CDC Cuma günü yaptığı duyuruda, raporların Pfizer’in iki değerlikli pekiştirme aşıları ile bu aşıları almış 65 yaş üstü yetişkinler arasında felç sayısındaki artış arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdüğünü duyurdu. Ajans, bu raporları araştıracağını söyledi, ancak “gerçek bir klinik risk ” olmasının “pek olası olmadığını ” ve altı aylıktan büyük herkesin ne olursa olsun aşı olması gerektiğini iddia etti.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Pfizer’in aşıları piyasaya sürmeden önce hiç insan denemesi yapmamış olmasına rağmen, bu hafta altı aylıktan büyük bebeklerde bu çift değerlikli pekiştirme aşılarının kullanılmasına izin verdi.

McMorris Rodgers Cuma günü yaptığı açıklamada , “Son üç yıldaki şeffaflık eksikliği, Amerikalıların halk sağlığı kurumlarımıza olan güvenini kırdı” dedi. “CDC ve FDA, bu ön sinyali belirleyen aşı güvenliğini izlemek için sistemlere sahiptir” diye devam etti. “Şimdi bu kurumlar, aşının bildirilen felçlere katkıda bulunup bulunmadığını açık ve şeffaf bir şekilde hızla araştırmalıdır.”

Bir Cumhuriyetçi olan McMorris Rodgers, hem CDC hem de FDA’nın komitesi önünde ifade vermeye çağrılacağını ekledi, “böylece Amerikalıların halk sağlığı kurumlarımıza olan güvenini geri kazanmaya yardımcı olacak uzun yola başlayabiliriz.”

FDA’nın Pfizer aşısı için ilk kez acil kullanım izni vermesinin üzerinden iki yıldan fazla zaman geçti. Resmi onay 2021’in sonlarında verildi, ancak o zamandan beri olumsuz etkilere dair raporlar ortaya çıktı. Aşı , özellikle genç erkeklerde kalp durması riskinin artmasıyla ilişkilendirildi ve bazı Avrupa ülkeleri bu endişelere yanıt olarak aşı programlarını durdurdu.

Ayrıca, Pfizer CEO’su Albert Bourla’nın 2021’de ürününün “Covid-19 vakalarını önlemede %100 etkili” olduğu konusundaki ısrarına rağmen, koronavirüs aşılarının Covid-19’un bulaşmasını durdurmada etkisiz olduğu bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.