Dolar 32,5885
Euro 34,7665
Altın 2.507,79
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 30°C

DSÖ; Covid Asla Yok Edilemez

DSÖ; Covid Asla Yok Edilemez
7 Mayıs 2023 13:25
481

Dünya Sağlık Örgütü, pandeminin sona erdiğini ilan etmesine rağmen, virüsün kendisini ortadan kaldırmanın “imkânsız” olacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü acil durum direktörü Dr. Mike Ryan Cumartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Kovid-19’un insanlardan hayvanlara ve geriye sıçrayabileceği için asla ortadan kaldırılmayacağını veya yok edilmeyeceğini söyledi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un hastalığın durumunu resmi olarak küresel bir sağlık acil durumundan “küresel sağlık tehdidine” düşürmesinden bir gün sonra konuşan Ryan, halk sağlığı yetkililerinin hala “tetikte” olması gerektiğini vurguladı.

Virüsün kendisinin ortadan kaldırılıp kaldırılmayacağı sorulduğunda Ryan, “hayır, buna inanmıyorum” yanıtını verdi.

“Burada gördüğümüz şey, hızla gelişen bir virüs,” diye detaylandırdı. “İnsanlardan hayvanlara ve hayvanlardan insanlara geçebilir, bu nedenle farklı alanlarda saklanabilir… sadece insanlarda değil. Bir yok etme veya ortadan kaldırma hakkında düşünmek çok zor.”

Ryan, aşıların ve terapötik ilaçların “virüsle ilişkili halk sağlığı tehdidini” ortadan kaldırabileceğini, ancak virüsün kendisinin yok edilmesinin “imkansız değilse de çok düşük ihtimal” olacağını da sözlerine ekledi.

Aşı savunucuları aşıların Covid-19’un bulaşmasını durduracağını iddia etseler de, ki bunun doğru olmadığı ortaya çıktı, DSÖ pandemi boyunca büyük ölçüde bu çizgiye bağlı kaldı. Ryan, DSÖ’nün virüsü ilk kez bir halk sağlığı acil durumu ilan etmesinden dört ay sonra, Mayıs 2020’de bir brifingde “Mevcut durumda bu virüsü ortadan kaldırmamız pek olası değil” dedi.

Ryan Cumartesi günü, kuzey yarımkürede enfeksiyonların her kış grip veya diğer mevsimsel hastalıklar gibi artmaya devam etmesini beklediğini söyledi. Bununla birlikte, virüsün yeni varyantlarının yaz aylarında ortaya çıkma ve “çok fazla bulaşmaya neden olma” olasılığını göz ardı etmedi.

Çoğu ülke geçen yılın başından bu yana pandemi kontrol önlemlerini düşürmüş olsa da, ABD’de hâlâ yürürlükte olan ve önümüzdeki haftaya kadar sona ermeyecek olan bir halk sağlığı acil durumu var. DSÖ istatistiklerine göre ABD’de 1,1 milyondan fazla insan Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

DSÖ, küresel olarak 765 milyondan fazla Covid-19 vakasının kaydedildiğini ve yaklaşık 7 milyon insanın enfekte olduğu sırada öldüğünü iddia ediyor. Nisan sonu itibarıyla toplam 13 milyar doz aşı uygulandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.