Dolar 32,3363
Euro 35,1725
Altın 2.241,49
BİST 8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 12°C
Az Bulutlu
Samsun
12°C
Az Bulutlu
Çar 8°C
Per 12°C
Cum 11°C
Cts 13°C

Diplomat Akademi Kampı

Diplomat Akademi Kampı
4 Şubat 2023 20:04
310

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Diplomat Akademi Kampı’na sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Kampa katılan öğrencilerle bir araya gelen Bakan Varank, bakanlığının vizyonunu anlattı.

Varank, bütün global markaların Türkiye’ye yatırım yapmak istediğini kaydederek “Türkiye, savunma sanayi alanında önemli bir ivme yakaladı. İHA ve SİHA’larımızı satın alabilmek için ülkeler sıraya girmiş durumda.” dedi. Bakanlığının gençlere yönelik yürüttüğü faaliyetlerden de bahseden Varank, “Hayata başlarken risk alabiliyorsanız sizin bir numaralı bakanlığınız bizim bakanlığımız.” diye konuştu.

SÜRPRİZ ZİYARET

Bakan Varank, açılışını Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yaptığı 7. Tematik Kış Kampları kapsamında düzenlenen Diplomat Akademi Kampı’na sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Cebeci Site Kız Öğrenci Yurdu’ndaki kampta öğrencilere hitap eden Bakan Varank, bakanlığının faaliyetleri hakkında öğrencilere bilgiler verdi, güncel konularda değerlendirmelerde bulundu. Varank, Türkiye’nin Milli Uzay Programı ile ilgili açıklamalarda da bulundu:

TURİSTİK BİR SEYAHAT DEĞİL, UZAYDA DENEYLER YAPILACAK: Türkiye Uzay Ajansı, Milli Uzay Programı’nı yürüten bir kuruluşumuz. Burada Türkiye’nin uzay kabiliyetlerini arttırmak için farklı programlar uyguluyoruz. Bunlardan biri de Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir Türk vatandaşının gönderilmesi. Yakın zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye’den Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek vatandaşlarımızın isimlerini açıklayacak. Turistik bir seyahat için değil istasyona giderek burada Türkiye’de geliştirilmiş ama uzay ortamında test edilmesi gereken deneyleri orada hayata geçirecekler. Ay yıldızlı al bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda taşımış olacaklar.

UZAY YARIŞINDA GERİDE KALMAYACAĞIZ: Bunun yanında Ay misyonu gibi farklı programlarla Türkiye’yi uzay yarışında geri bırakmamak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şu anda diplomasi başlığı altında konuşuyoruz ama baktığınızda uzay, diplomasinin en önemli alanlarından bir tanesi. Şu anda dünya, ülkelerin uzaydaki hak ve menfaatlerini konuşuyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’de ‘Ülkeler uzayda nasıl bir araya gelecek, nasıl uzay hukukunu hayata geçirecek’ bununla ilgili çok ciddi çalışmalar var.

İHRACATIN YÜZDE 95’İ SANAYİ ÜRÜNLERİNDEN: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin kalkınmasında önemli olan iki başlıkta faaliyetlerini sürdüren bir bakanlık. Türkiye’ye baktığınızda üretim altyapısı olarak bölgesinin en önemli ülkelerinden bir tanesi. 254 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülke. İhracatımızın yüzde 95’ini de sanayi ürünleri oluşturuyor. Üreterek satabilen bir ülkeyiz. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Türkiye’nin bu üretim altyapısı hem bölgesinde hem dünyada Türkiye’yi farklı bir konuma taşıdı. Şu anda bütün global markalar Türkiye’ye gelip yatırım yapmak istiyor. Tedarikçilerimiz, üreticilerimiz müthiş bir ivmeyle hareket ediyorlar.

TÜM SEKTÖRLERİ DİKEY KESİYOR: Biz, sanayi politikalarından sorumlu bir bakanlığız. Organize Sanayi Bölgeleri kuruyoruz. Şirketlere teşviklere veriyoruz. Bunun yanında bakanlığımızın bağlı bir kuruluşu Türk Standartları Enstitüsü ile hem ulusal standartları belirliyoruz. Uluslararası belgelendirme faaliyetleri yapıyoruz. Teknoloji, tüm sektörleri dikey kesen bir alan. Teknolojiyle iç içe olmayan hiçbir konudan bahsetmemiz mümkün değil. Diplomasi de aslında bunlardan bir tanesi. Biz Türkiye’de teknoloji politikalarından ve bunların uygulamalarından sorumlu bir bakanlığız.

AR-GE VE TÜBİTAK: Fikirlerini ticarileştirmek isteyen genç arkadaşlarımız başta olmak üzere şirketlere Ar-Ge destekleri veriyoruz. Yine şirketler kendi bünyelerinde Ar-Ge, tasarım yapıyorlarsa bunları destekliyoruz. TÜBİTAK, bakanlığımızın bağlı kuruluşu. Türkiye’de Ar-Ge ile ilgili bütün alanlarda sorumlulukları var. Genç bir arkadaşımızın üniversitede yaptığı araştırmanın desteklenmesinden dünyanın en büyük teknoloji, havacılık ve uzay festivali TEKNOFEST’in düzenlenmesine kadar TÜBİTAK’a bakan bir yön var. Üniversitedeki araştırmalar, hocalarımızın yazdığı makaleler, yurt dışında yapılan çalışmalar ile ilgili verdiğimiz destekler var.

KOSGEB DESTEKLERİ: Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz faaliyetlerin bir kısmında da TÜBİTAK ile önemli etkinlikler yapıyoruz. En son Bireysel Genç Girişimci Programında spor başlığında bir çalışma yaptık. Genç girişimcilerin Ar-Ge faaliyetleri sonucu çıkarttıkları ürünleri ile ilgili bir ödül töreni düzenledik. Bugün bir genç arkadaşımız bir ticari işletme kuracaksa KOSGEB’e başvurabiliyor. Bir fikri var bunu şirketleştirmek istiyor, bu genç arkadaşlarımızı Teknoparklarda kuluçka merkezlerinde misafir ediyoruz. Aynı zamanda KOSGEB ile TÜBİTAK ile farklı destekler verebiliyoruz.

GENÇLERİN BİR NUMARALI BAKANLIĞI: Hayata başlarken risk alabiliyorsanız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sizin bir numaralı bakanlığınız bizim bakanlığımız. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir faaliyetindeyiz. İçinde gençlik geçiyor. Gençlerimizle ilgililer. Ama ben Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak her zaman şunu söylüyorum. Biz aslında gençlerin bir numaralı bakanlığı olarak kendimizi görüyoruz. Burslarımızla, desteklerimizle biz genç arkadaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların hayatına dokunacak ne varsA bunlarla ilgili emin olun bakanlımızda mutlaka bir başlık vardır.

TÜM BİLGİLER BU SİTEDE: Kalkınma Ajansımızın hayata geçirdiği bir web sitesi var. Diyelim ki bir fikriniz var. ‘Acaba buna devlet destek veriyor mu?’ diye araştırdığınızda girip bunun bilgisini alabileceğiniz, soru sorduğunuzda bir uzmandan bunun bilgisini alabileceğiniz bir portal, “yatirimadestek.gov.tr” Bu web sitesinden herhangi bir destek, bu burs da olabilir, yatırım kredisi de. Farklı AB programları da olabilir. Eğer bir fikriniz varsa, eğer kendinize güveniyorsanız, ‘Ya ben sosyal medyada şöyle bir şey gördüm bu alanlara yönelebilir miyim?’ diye düşünüyorsanız bilgi edinebileceğiniz bir site.

  1. ANTARTİKA SEFERİ BAŞLADI: Her sene Antarktika kıtasına bilim seferleri düzenliyoruz. 7’ncisi 2 gün önce başladı. Sefere katılan bilim insanlarının yanında Liselerarası Kutup Yarışmasında birinci olan 3 lise öğrencisini Antarktika’ya uğurladık. Yarışmada birinci oldukları deneyi kutuplarda hayata geçirecekler. Kendi deneylerini uygulama imkanına sahip oldular.

İHA’LARDA BİR NUMARALI ÜLKEYİZ: Türkiye, savunma sanayi alanında önemli bir ivme yakaladı. İHA ve SİHA ’larımızı satın alabilmek için ülkeler sıraya girmiş durumda. Her gelen uluslararası heyet, ‘Bizi BAYKAR’ın fabrikasına götürün.’ diyorlar. Neden? Biz sahada oyun değiştirici bir teknolojiyi Türkiye olarak geliştirdik. Bunu üretiyoruz. Bunun etkilerini de her alanda görebiliyoruz. Ülkeler, İHA alanıyla ilgilenmezken biz Türkiye olarak İHA alanına yatırım yapmaya başladık. Yani doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapmaya başladık. Eğer doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yaparsanız emin olun başarısız olma şansınız yok. Biz doğru zamanda İHA teknolojisine yatırım yaptığımız için dünyada İHA’larda bir numaralı ülke konumuna geldik. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türkiye’yi büyük bir değişim ve dönüşümle bölgesinde önemli bir güç haline getirmek istiyoruz.

EYVAH GEÇ KALDIK DİYORLAR: Türkiye’nin otomobilinin elektrikli bir araç olacağını ilan ettiğimizde bize gülenler oldu. Dediler ki; ‘Önce siz içten yanmalı motorlu bir otomobil yapın. Daha bunlar için erken’ Bugün geldiğimiz noktada bütün dünya elektrikli otomobillerde ‘Eyvah geç kaldık.’ diyor. İşte biz her alanda doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapmak için gayret ediyoruz. İHA’lar, uzay, biyoteknoloji bunların tamamında uyguladığımız projeler var.

GENÇLER VE TÜRKİYE YÜZYILI: Bunların neticelerini aldığımızda çok daha başarılı bir Türkiye’yi, Türkiye Yüzyılı’nı önümüzdeki dönemde hep beraber göreceğiz. Bunu nasıl başaracağız? Siz genç arkadaşlarımızın sayesinde. Bugün, BAYKAR’ın yaş ortalaması kaç biliyor musunuz? 27. Teknoparklara gittiğinizde 20’li yaşlardaki gençlerin müthiş işler yaptığını görebiliyorsunuz. Onun için biz gençlerimize güveniyoruz. Bizim bütün gayemiz sizin gibi gençlerin önünü açabilmek. Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek gençlerimize katkı sağlayabilmek. Bu Türkiye Yüzyılı’nı sizin gibi gençler sayesinde göreceğiz.

18 YAŞ VİZYONU: Biz seçilme yaşını 18’e indirdik. Muhalif partileri ne dedi? ‘Siz bu parlamentoyu çoluk çocukla mı dolduracaksınız?’ dedi. Elbette amaç 600 milletvekilinin tamamını 18 yaşında gençlerden yapmak değil. Eğer ülkenin kaderini belirleyecek çalışmalar TBMM’de yapılıyorsa 18 yaşındaki bir gencin fikrini dinlemek önemli değil mi? İşte biz bu vizyonu ortaya koyduk.

KARAVANA SIRASINA GİRDİ

Bakan Varank, konuşmasının ardından üniversite öğrencileriyle birlikte yemekhanede karavana sırasına girdi. Öğrencilerle fotoğraf çektirip birlikte yemek yedi. Bir gencin ricasını geri çevirmeyen Bakan, telefonu eline alarak 3 binin üzerinde gencin bulunduğu sosyal mesajlaşma grubuna, sürpriz bir video mesaj gönderdi. Varank, görüntülü mesajında kamptaki öğrencilere başarılar diledi. Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu ile de telefonda görüşerek gençlerin selamını iletti.

PROGRAMINDA OLMAMASINA RAĞMEN BİZİ YALNIZ BIRAKMADI

Programa katılan öğrencilerden Kocaeli Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi dördüncü sınıf öğrencisi Gamze Özcan, “Çok mutlu olduk gelmesinden dolayı. Burada olmasını beklemiyorduk. Program akışında yoktu, sonradan dahil oldu ama çok mutlu olduk geldiği için. Çok samimiydi.” derken Kocaeli Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi dördüncü sınıf öğrencisi Gizem Koç, “Bugün bakan bey bizlerleydi. Aslında programında yoktu. Çok cana yakındı. Bizlerle konuştu, fotoğraf çektirdi, imza attı. O yüzden gelmesinden dolayı çok mutlu olduk. Bizimle birlikte yemek sırasına girdi. Çok keyifliydi.” ifadelerini kullandı.

AYNI SOFRAYI PAYLAŞTIK

İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi öğrencisi Hatice Türkoğlu, “Bize çok güzel bilgiler verdi. Bizimle yemek yediği için çok mutlu olduk. Çok sıcakkanlıydı. Gençlik ve Spor Bakanımıza da çok teşekkürler.” sözleriyle Bakan Varank’ın ziyaretini anlatırken Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi öğrencisi Şems Yıldız da şunları kaydetti:

Bakanımıza bu samimi ortamda bizlerle birlikte olduğu için çok teşekkür ediyorum. Aynı sofrayı paylaşarak bizleri çok mutlu etti. Gençlik ve Spor Bakanımıza da çok teşekkür ediyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.