Dolar 32,5788
Euro 34,8961
Altın 2.434,73
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Az Bulutlu
Samsun
29°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C

DSÖ Kuş Gribi İçin Alarm Veriyor

DSÖ Kuş Gribi İçin Alarm Veriyor
25 Şubat 2023 23:42
199

Küresel sağlık gözlemcisi, Kamboçya’da virüse yakalandıktan sonra ölen bir kızın haberlerinin yayılmasıyla durumu “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kamboçya’da son zamanlarda görülen kuş gribi (H5N1) vakalarındaki artış üzerine bir uyarı yayınladı. Güneydoğu Asya ülkesindeki yetkililer geçtiğimiz günlerde iki kişinin hastalığa yakalandığını ve birinin sonunda hastalığa yenik düştüğünü bildirdi.

Cuma günü sanal bir brifing sırasında gazetecilere konuşan DSÖ’nün salgın ve pandemik hazırlık ve önleme direktörü Dr. Sylvie Briand, virüsün yayılmasındaki son eğilimleri “endişe verici” olarak nitelendirdi. Ayrıca kuruluşun küresel risk değerlendirmesini gözden geçirdiğini söyledi.

Yetkili, DSÖ bu virüsün riskini ciddiye alıyor ve tüm ülkelerden daha dikkatli olmalarını istiyor dedi.

Briand’a göre, kuşlarda artan vaka sayısı dışında, insanlar da dahil olmak üzere memelilerde benzer bir durum görülüyor.

Perşembe günü, Kamboçyalı yetkililer 11 yaşındaki bir kızın kuş gribinden öldüğünü ve babasının da testinin pozitif çıktığını bildirdi.

Vaka hakkında yorum yapan Briand, insandan insana gerçekten herhangi bir bulaşma olup olmadığının veya iki kişinin sadece aynı çevresel koşullara maruz kalmaları nedeniyle virüsü kapıp kapmadığının henüz net olmadığına dikkat çekti.

DSÖ temsilcisi gazetecilere, örgütün herhangi bir güncelleme için Kamboçyalı yetkililerle yakın temas halinde olduğunu söyledi.

H5N1 yirmi yılı aşkın bir süredir ortalıkta dolaşırken, 2020’de sınıf 2.3.4.4b adlı yeni bir tür ortaya çıktı ve son aylarda hem yabani kuşlar hem de evcil kümes hayvanları arasında rekor sayıda ölüme yol açtı.

Şimdiye kadar toplanan veriler, yeni alt tipin tipik olarak insanlarda önemli hastalıklara neden olmadığını göstermektedir. Bugüne kadar DSÖ, çoğu hafif olan yalnızca yarım düzine vaka biliyor.

Bu ayın başlarında kuruluş, H5N1’in insanlar için oluşturduğu riski düşük olarak sıraladı.

Bununla birlikte, küresel sağlık gözlemcisi, durumun kötüleşmesi durumunda 20 lisanslı aşının yanı sıra birkaç antiviralin mevcut olduğunu belirterek hazırlık çabalarını şimdiden hızlandırıyor.

DSÖ’ye göre, Ocak 2003 ile Ocak 2023 arasında çeşitli kuş gribi içeren toplam 868 insan enfeksiyonu vakası rapor edildi ve bunların 457’si ölümcül oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.