Dolar 32,3767
Euro 34,9830
Altın 2.326,16
BİST 9.075,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Erişilebilir Bilim Projesi

Erişilebilir Bilim Projesi
22 Ekim 2022 09:07
122

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Bağcılar Belediyesi’nin iş birliğiyle hayata geçirilen Erişilebilir Bilim Projesi’ne ilişkin, “Engelli kardeşlerimizin rekabetçiliğin anahtarı olan bilimle iç içe olmasını iç içe vakit geçirmesini hedefliyoruz. Projeyle seramikten, matematik ve strateji oyunlarına kadar 8 farklı atölye kurduk.” diye konuştu.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Bağcılar Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Erişilebilir Bilim Projesi”nin tanıtımı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Varank, açılıştaki konuşmasında açılışı yapılan merkezin önemine işaret ederek, sosyal devlet anlayışıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Engelli bireylerin kendileri için önemine dikkati çeken, onların hayatlarını kolaylaştırmanın önemli olduğunu dile getiren Varank, “Engelli kardeşlerimizin eğitim ve sağlık başta olmak üzere her türlü kamu hizmetine kolaylıkla erişebilmesini sağladık.” dedi.

SOSYAL HAYATA TEŞVİK : Okullarda kaynaştırma eğitimi alan engelli öğrenci sayısı 58 binden yaklaşık 400 bine çıktığını anlatan Varank, “Özel eğitim sınıflarında öğretim gören engelli öğrenci sayısı 8 kat artarak 50 binin üzerine çıktı. Geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla evde bakım yardımı alan engelli sayısı 535 bine ulaştı. Engelli kardeşlerimizin sosyal hayata katılımını da çok ciddi bir şekilde teşvik ediyoruz. Ulaşım araçlarına erişim, binalara erişim noktasında devrim niteliğindeki düzenlemeleri biz hayata geçirdik. Yaya geçidi, park gibi açık alanların engelli kardeşlerimiz tarafından erişilebilir olmasını bir tercih değil zorunluluk haline getirdik.” ifadelerini kullandı.

KAMUDAKİ ENGELLİ İŞÇİ SAYISI 130 BİNİ AŞTI : On binlerce atamayla engelli kişilerin çalışan bireyler olmasının önünü açtıklarına işaret eden Varank, kamudaki engelli işçi sayısının şu anda 130 bini aştığını dile getirdi. Bakan Varank, rehabilitasyon, sosyal yardım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler gibi geniş bir yelpazede pek çok düzenleme yaparak Türkiye’yi engellilerin ihmal edildiği, görmezden gelindiği, kapısının dahi çalınmadığı günlerden, engellilerin her daim gözetildiği ve desteklendiği bir ülke haline getirdiklerini söyledi.

MEVYELERİNİ ALIYORUZ : Bakan Varank, son dönemde engelli vatandaşların çok büyük başarıları olduğunu anımsatarak, “En az sizin kadar bizler de mutlu oluyoruz, gurur duyuyoruz. Bu ülke insanının önü açılırsa gerekli şartlar ve imkanlar sağlanırsa her alanda zirveye çıkmak kaçınılmaz bir gerçek ve sonuç oluyor. Son dönemde inşa ettiğimiz alt yapıların, verdiğimiz desteklerin meyvelerini çok güzel bir şekilde alıyoruz. Uluslararası müsabakalarda dünya artık bizim engelli sporcularımızı konuşuyor.” ifadelerini kullandı.

8 FARKLI ATÖLYE : Bakanlık olarak da engelli vatandaşlara katkı sağlamak için çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Varank, bugün hayata geçirilen projeye ilişkin bilgi verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı İstanbul Kalkınma Ajansının desteği ile hayata geçirilen Erişilebilir Bilim Projesi’nin 2 milyon TL bütçeye sahip olduğunu kaydeden Varank, “Engelli kardeşlerimizin rekabetçiliğin anahtarı olan bilimle iç içe olmasını iç içe vakit geçirmesini hedefliyoruz. Projeyle seramikten, matematik ve strateji oyunlarına kadar 8 farklı atölye kurduk. Böylelikle kardeşlerimiz bilim üretme süreçlerine katılma şansını yakalamış olacaklar.” diye konuştu.

Bakan Varank konuşmasının ardından merkezdeki sınıfları ziyaret ederek, öğrencilerle sohbet etti.

36 FARKLI BRANŞTA BİN 600 ENGELLİYE KURS İMKANI : Verilen bilgiye göre, Bağcılar’da engelli bireyler ile ailelerinin kurs aldığı Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı’nda 36 farklı branşta bin 600 engelliye aile ortamında kurs imkanı sunuluyor.

Engelliler Sarayı’nda hizmete sunulan 8 adet Erişilebilir Bilim Atölyesi’nde 3D Tasarım, STEAM 1, STEAM 2, Tekno Girişimcilik, Seramik Çamur, Akıl Strateji Oyunları, Yaşamdaki Matematik ile Tekno Terapi Merkezi bulunuyor.

Tanıtımda, TBMM’ye giren ilk görme engelli milletvekilliği Lokman Ayva, sanatçı Mustafa Topaloğlu ve Özgün de yer aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.