Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Fasık

7 Mayıs 2023 23:07
762

Bismillahirrahmanirrahim

Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah’a hamt, Peygamberimize, âline ve sahabelerine salât ve selam ederiz.

Fısk; bir yerden çıkmak, ayrılmak demektir. Kur’an’da ise; yoldan çıkmak, hak yoldan ayrılmak manasında kullanılmaktadır. Fısk; Allah’ın emirlerine itaatsizlik etmek, İslam’ın sınırlarından dışarı çıkmak, doğru yoldan sapmak, iyi ve güzellikten ayrılmak, günaha batmak demektir. Fasık ise, hak yoldan çıkmış, batıl yollara sapmış kimsedir. Yoldan çıkmış müşriklere, inkârcılara, münafıklara, Yahudi ve Hıristiyanlara fasık dendiği gibi, hak yoldan batıla sapmış müminlere de fasık denmektedir. Bir kimse; Kur’an’ın fısk dediği, faiz, içki, kumar, zina gibi davranışları yaparsa İslam sınırlarından dışarı çıkar, sapıklığa düşer. Allah’ın ayetlerini okuyup, tefekkür edenler, bildirdiği emir ve yasakların gereğini yapanlar hidayete kavuşurlar. Bunun tersini yapanlar ise sapıklığa düşen fasıklardır.

FISK DAVRANIŞLAR
Fısk olan şeyleri şöyle sıralamak mümkündür.

1. Allah’ı inkâr ve şirk koşma: Genel anlamda fısk, Allah’ın emrinin dışına çıkmak olduğuna göre fıska düşme tavrı öncelikli olarak kâfirlerin veya müşriklerin sıfatıdır. Çünkü onlar, Allah’ın hiçbir emrini dikkate almazlar, kendilerine emredilen hiçbir şeyi yerine getirmezler. Allah onlara; “Yahudileri ve Hıristiyanları veli edinmeyin” dediği halde Avrupa Birliği’ni veli edinirler. Faizci kapitalist düzeni, adil düzenin yerine koyarak yürütürler. Faize dünya gerçeğidir derler, hakkı batıla karıştırırlar, harama helal, helale haram derler.

2. Allah’ın ayetlerini yalanlama: Allah’ın ayetlerini yalanlayanlar, yok sayanlar, yaşadıkları zaman için uygun bulmayanlar, fısk işlemiş olurlar.

3. Münafıklık: Münafıklar, İslam’da ikiyüzlü davranan insanlardır. Müslümanların yanında Müslüman olduklarını söylerler. Ama içlerinden asla iman etmezler. İslam’ı bilip tanıdıkları halde, hiçbir işi İslam’ca yapmazlar. Sürekli yalan konuşurlar. Kullandıkları dil, kin ve nefret dilidir. İnsanlarla alay etmeyi yol edinmişlerdir. Islah için değil ifsat etmek için çalışırlar.

4. Allah’ı unutmak: Allah’ı unutan ve onun hükümlerini dikkate almayanlar da fasıklardır. Tevbe 67: “…Onlar Allah’ı unuttular Allah da onları unuttu. Şüphesiz münafıklar fasıktırlar.”

5. Allah’ın indirdiği hükümlerle hükmetmemek: Allah; Peygamberin şahsında kendi indirdiği hükümlerle hükmedilmesini, insanların heveslerine uyulmamasını emreder. Onun vahiy yoluyla gönderdiği hükümlerle hükmetmemek, onları bir tarafa atmak, onları beğenmemek, onların yerine başka güç odaklarının koyduğu hükümleri uygulamak fasıklıktır, yoldan çıkmaktır.

6. Başka bir şeyi cihada tercih etmek: Tevbe 24: “De ki: Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, hısım akrabanız kazandığınız mallar, durgun gitmesinden korktuğunuz ticaretiniz, hoşlandığınız meskenler, size Allah ve Peygamberinden ve onun yolunda cihat etmekten daha sevgili ise; o halde Allah’ın emri gelinceye kadar bekleyin. Allah, yoldan çıkmış fasıkları hidayete, doğru yola iletmez.” Kötülüklerle mücadeleyi terk etmek, fısk olarak tanımlanıyor ve Allah böylesi insanlara itibar etmiyor.

ALAY ETMEK
İslam’ın ilkelerini ve ölçülerini kabul ettiği halde onları ihlal eden, emirleri yerine getirmeyen, yasakları işleyen kimselere fasık denir. Allah’a şirk koşmak, putlara tapmak, fal okları veya genelde fala bakarak iş yapmak, Allah adıyla kesilmeyen hayvanların etini, ölü eti, kan ve domuz eti yemek fısktır. Bir topluluğun diğerini, bir kadının başka bir kadını alaya alması, Müslümanları kötü ve olmadık lakaplarla çağırmak olgun davranış değildir. Kur’an, “…bunları yapmayın” dedikten sonra “…İmandan sonra fısk ne kötü bir günahtır?” diye ilave ediyor ve bu kötü davranışları yaptıktan sonra tövbe etmeyenlere zalim diyor. 2023 seçimlerine giderken Cumhur İttifakı’nda yer alan liderlerin özellikle Sayın Erdoğan ve Bahçeli’nin muhatapları için kullandığı dil, Kur’an’ın beyan ettiği ve Peygamberimizin benimseyip uyguladığı güzel ahlâk ilkelerine uygun bir dil değildir. Gerçekleri çarpıtmak, bir oy daha fazla alayım diye Allah’ın gazap ettiği bir dili kullanarak, muhatapları aşağılamak, bunlara vatan hainidir, vatansızdır, imansızdır, kitapsızdır, yıkıcıdır, yalancıdır demek yanlıştır, haksızlıktır, zulümdür ve de İslam kardeşliğine sığmaz. Gerçekten İslam’a teslim olmuş bir kimse, asla böyle bir dil kullanmaz. Zira Müslümanların çirkin söz kullanması her zaman kötüdür.

YALAN HABER
Kur’an, yalan haber üretenleri, bunlarla insanları kandırmaya çalışanları fasık olarak niteliyor ve böyle kimselerin getireceği haberlerin kesinlikle araştırılmasını emrediyor. Müslümanlar, bu kurala dikkat ederler. Mesela Millet İttifakı ile ilgili olarak, bunların yedinci ortağı HDP, PKK ve PYD’dir, bunları dış güçler destekliyor gibi beyanlar, tamamen hayal ürünü yalanlardır. HDP ve bileşenlerinin Milli İttifakı cumhurbaşkanı adayını desteklemesi, Millet İttifakı’nın bir ortağı olmalarından değil, zamanında Sayın Erdoğan ve ekibiyle yürüttükleri müzakerelerde mutabık kalınan adalet, insan hakları ve demokrasi konusunda karşılaşılan yan çizmelerdir. Millet İttifakı partilerinin teröre, ülkenin birlik ve beraberliğini bozmaya, milli menfaatleri yok sayacak eğilimlere pirim vermeyeceği bilinmesine rağmen, inatla millet düşmanı olarak ilan edilmesi, asıl bu milletin yarısından fazlasına yönelik büyük bir saldırı ve saygısızlıktır. Allah’tan korkun, yapmayın, hesap günü var demek, sizin için bir anlam ifade ediyorsa, lütfen bu zehirli dili terk edin ki, yarın olası bir iktidar değişikliğinde, karaladığınız muhataplarınıza selam verebilecek bir yüzünüz olsun. Biliniz ki, uydurulan yalan haberler, hem bu dünyada, hem de öbür dünyada felaketiniz olacaktır. Matematik; Sayın Erdoğan ve ittifakının bu seçimi kaybettiğini söylüyor. Lütfen, yalanlar ile mazinizi, Allah rızası için, daha da karanlık hale getirmeyin.

AZAP
Kur’an’ın haber verdiğine göre Peygamberlerimizi dinlemeyen ve Allah’ın dininden yüz çeviren topluluklar, çeşitli şekillerde dünyada da azapla karşılaşırlar. İktidarda iken, millete tepeden bakanların göreceği azap, iktidardan düştükten sonra içine düşecekleri derin yalnızlık ve itibarsızlıktır. Selam hidayete tabi olanlara…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
27 Mart 2024 06:14
25 Ekim 2023 10:01
2 Ağustos 2023 09:09
29 Temmuz 2023 15:10
22 Temmuz 2023 12:40
19 Temmuz 2023 08:12
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.