Dolar 32,5948
Euro 34,7845
Altın 2.497,31
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Güngören’e Bilim Merkezi

Güngören’e Bilim Merkezi
13 Ocak 2023 18:02
151

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Güngören Bilim Merkezi’nin 2 bin 500 metrekarelik kapalı alanı ile birçok hizmete ev sahipliği yaptığını belirterek, “Deneyap Teknoloji Atölyesi, Planetaryum ve Uzay Salonu, profesyonel ses kayıt stüdyosu ve farklı grafik tasarım imkanları bu hizmetlerden sadece birkaçı. Buradaki atölyelerde gençlerimiz; matematik, astronomi, havacılık, uzay, doğa bilimleri, robotik, kodlama ve tasarım eğitimleri alacaklar.” dedi.

Bakan Varank, TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve Güngören Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen Güngören Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı. Bilim ve teknoloji altyapısını güçlendirmek adına her gün yeni yatırımlar yaptıklarını kaydeden Varank, şunları söyledi:

AR-GE KÜLTÜRÜ: Özel sektörde Ar-Ge kültürünü geliştirmek için işletmelerin kendi bünyelerinde kurdukları Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerini destekliyoruz. Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sahip işletmelerimizin sayısı bin 600’e yaklaştı.

97 TEKNOPARK: Girişimcilere her türlü özgün fikri ticarileştirebilecekleri uygun ortamı hazırlayan Teknoparklarımızın sayısı 97’ye ulaştı. Geleceğin teknolojilerine yönelik derin bilimsel araştırmaların yapıldığı Öncül Ar-Ge Laboratuvarlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu laboratuvarlarda 6G’den otonom sürüşe, katmanlı imalat teknolojilerinden ileri malzemelere kadar çok önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.

AR-GE HARCAMALARI: TÜBİTAK’ın Araştırma Enstitülerinde, kritik teknolojilerin millileştirilmesine yönelik Ar-Ge faaliyetleri son sürat devam ediyor. Bu gayretin neticeleri istatistiklere de yansımış durumda. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının son 20 yılda binde beşten yüzde 1,13’e yükseldiğini görüyoruz. Tam-zaman eşdeğer Ar-Ge çalışanı sayısı 20 senede 29 binden 222 bine yükseldi.

DENEYAP: Bu manada en büyük sermayemiz olan insan kaynağımızın niteliğini ve niceliğini artırmak; özellikle evlatlarımızı birer bilim ve teknoloji aşığı olarak yetiştirmek için yeni nesil çözümlere imza atıyoruz. Deneyap Teknoloji Atölyeleri bunlardan bir tanesi. 81 ilimizdeki 100 Deneyap Teknoloji Atölyesindeki çocuklarımız yapay zekadan nesnelerin internetine, tasarımdan robotiğe kadar çok geniş bir yelpazede proje geliştirmeyi öğreniyor.

TEKNOFEST: Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te düzenlediğimiz yarışmalar, gençlerimizi geleceğin teknolojilerine hazırlıyor. Takımlar halinde yarışmalara katılan gençler bio-teknoloji, çip tasarımı, dikey inişli roket, karma sürü robotlar gibi alanlarda özgün projeler geliştiriyor.

TEKNOLOJİK TAYFA: Her yaştan animasyon meraklısının severek takip ettiği TRT çocuğun başarılı dizisi “Rafadan Tayfa” ile, gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırmak için son dönemde güzel etkinlikler yaptık. “Teknolojik Tayfa” geçtiğimiz aylarda Bakanlığımız himayesinde Türkiye turuna çıktı, büyük ilgi gördü.

GALAKTİK TAYFA: Geçen hafta da biliyorsunuz yine bizim bakanlık olarak himaye ettiğimiz Rafadan Tayfa’nın üçüncü filmi “Galaktik Tayfa”nın galası vardı. Galaktik Tayfayı gösterime girdiği ilk hafta sonunda 440 bin seyirci izlemiş, liderlik koltuğuna oturmuş. Bu da ne kadar doğru bir iş yaptığımızı göstermesi açısından sevindirici bir gelişme. Galaktik tayfadan rekor bekliyoruz.

KUTUP ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI: Gençlerimizi bilim insanı ve araştırmacı olmaya; bilim yapmaya özendiren faaliyetlerimiz bunlarla sınırlı değil. Bu sene üç lise öğrencisi kızımızı TÜBİTAK aracılığıyla Antarktika’ya göndereceğiz. Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda birinci olan bu öğrencilerimiz 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetine katılarak projelerini kutuplarda test etme imkanını elde edecek.

7’DEN 77’YE: Her türlü mecrayı kullanarak başta öğrencilerimiz olmak üzere 7’den 77’ye her kesiminin ilgisini bilimin büyüleyici dünyasına çekmek için çabalıyoruz. Bugün burada toplanmamıza vesile olan Güngören Bilim Merkezi de bu çabalarımızdan bir tanesi. Bizim bilim merkezlerine yönelik Bakanlık olarak iki tür desteğimiz var.

BİLİM MERKEZLERİ: Bunlardan bir tanesi nüfus olarak potansiyeli yüksek şehirlerimizde büyük ölçekli bilim merkezlerinin kurulması. Paydaş kurumlar tarafından bina ve altyapı, idari işler ve işletme giderleri karşılanırken, TÜBİTAK tarafından sergiler, eğitim atölyeleri ve planetaryum gibi kısımlara destek veriliyor. Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elazığ ve Antalya Kepez’de bilim merkezi projeleri tamamlandı. 8 ilimizde daha devam ediyor.

4 MİLYON LİRA DESTEK: İkinci desteğimizse ilçelerimizin atölye ağırlıklı küçük ölçekli bilim merkezlerinin desteklenmesi. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu güzel esere TÜBİTAK eliyle yaklaşık 4 milyon lira destek sağladık. Güngören Belediyemiz de burayı hem inşa etmek hem de işletmek için 25 milyon liraya yakın yatırım yaptı.

2 BİN 500 METREKARELİK ALAN: Güngören Bilim Merkezi 2500 metrekarelik kapalı alanı ile birçok hizmete ev sahipliği yapıyor. Deneyap Teknoloji Atölyesi, Planetaryum ve Uzay Salonu, profesyonel ses kayıt stüdyosu ve farklı grafik tasarım imkanları bu hizmetlerden sadece birkaçı. Buradaki atölyelerde gençlerimiz; matematik, astronomi, havacılık, uzay, doğa bilimleri, robotik, kodlama ve tasarım eğitimleri alacaklar. Ayrıca takım çalışması, bilimsel, akılcı ve eleştirel düşünme gibi farklı yetenekler kazanacaklar.

BİLİM, TEKNOLOJİ VE İNOVASYON: Bizim gündemimiz, bilim, teknoloji ve inovasyon. Bizim gündemimiz: yetkin insan kaynağı yetiştirmek. Bizim gündemimiz bu ülkeye değer katan eserler bırakmak.

Güngören Belediye Başkanı Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir de Bilim Güngören merkezinde bir yıl içerisinde ilçedeki bütün ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin kullanacağı programları hazırladıklarını, bu öğrencilerin gelip atölyelere katılacağını, Deneyap programına katılıp sınavla 2 yıl burada eğitim alabileceğini anlattı.

Konuşmaların ardından Bilim Güngören merkezinin açılış kurdelesini kesen Bakan Varank, “Bu merkez, en büyük değerimiz olan evlatlarımıza ve çocuklarımıza çok büyük katkılar sağlayacak işlere imza atacak. Böyle bir vizyoner projeye katkı sağlamaktan çok mutlu ve gururluyuz. Buradan yetişecek evlatlarımız inşallah ülkemizin en başarılı elemanları olacak.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.