Dolar 32,3820
Euro 34,7553
Altın 2.397,48
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Hollanda Holokost’tan Kurtulanları Gözetliyor

Hollanda Holokost’tan Kurtulanları Gözetliyor
27 Aralık 2023 22:08
1.104

Hükümet, Hollanda Auschwitz Komitesi’ni aşırılık yanlısı bir grup ve komünist cephe olarak değerlendirdi

Hollanda’da yayın yapan Het Parool’un Cumartesi günü bildirdiğine göre, Hollanda İç Güvenlik Servisi (BVD) Auschwitz ve diğer Nazi 2. Dünya Savaşı toplama kamplarından döndükten sonra Yahudi vatandaşları onlarca yıl boyunca izledi. Ulusal Arşivler tarafından geçen yıl gizliliği kaldırılan ve yayın organı tarafından analiz edilen belgelere göre, hayatta kalanlar demokrasi için potansiyel tehdit olarak görülüyordu.

BVD, 1956 yılında kötü şöhretli Nazi kampından kurtulanlar tarafından kurulan Hollanda Auschwitz Komitesi’ni, liderlerinin aynı zamanda Hollanda Komünist Partisi (CPN) üyesi olduğu gerçeğine dayanarak aşırılık yanlısı bir örgüt olarak değerlendirdi. Yönetim kurulu üyeleri tek tek izlenmiş, hatta BVD örgüte bir muhbir yerleştirmiş ve bu muhbirin hazırladığı raporlar – arşiv belgelerinde de yer almaktadır – grubun toplantılarını ve kampların kurtuluşunu anmak üzere yurtdışına yaptığı gezileri detaylandırmıştır.

BVD’nin modern halefi olan Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi (AIVD), Cumartesi günü yaptığı açıklamada Holokost’tan kurtulanların “bir tehdit olarak görülmediği”, ancak özellikle Hollanda Auschwitz Komitesi’nin izlenmeyi hak eden bir “komünist cephe örgütü” olarak kabul edildiği konusunda ısrar etti.

Birçok tarihi araştırmanın örgütün “komünistlerin hakimiyetinde” olduğunu kanıtladığını belirten AIVD, eleştirmenleri gözetimin yapıldığı dönemde komünizmin “ulusal güvenliğe yönelik en büyük tehdit” olarak görüldüğünü hatırlamaya çağırdı.

Ajans, tek tek dosyalar hakkında yorum yapmayacağını ancak “kişilere yönelik olası soruşturmaların” ulusal güvenlik bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Arşivde yer alan BVD’nin İçişleri Bakanı’na yazdığı bir mektupta, kurumun temsilcisi Hollanda Auschwitz Komitesi’nin aslında önde gelen komünist Gerrit Blom tarafından yönetildiğini ve sözde başkanı Jos Slagter’in sadece “onun yardakçısı” olarak görev yaptığını ileri sürmüştür. CPN de bu dönemde gözetim altındaydı.

Bununla birlikte, Hollanda Auschwitz Komitesi’nin BVD tarafından uygun görülen toplantılarının ayrıntıları, mevcut üyeleri ve izlenenlerin torunları arasında kuşku uyandırmıştır. Lahey’deki Diligentia salonunda 1965 yılında düzenlenen bir Auschwitz anma toplantısını anlatan bir notta, toplantıya katılan Yahudilerin isimlerinin yanı sıra “Katılanlar arasında çok sayıda İsrailli var” yorumu da yer almaktadır ki bu ayrıntı Hollanda Auschwitz Komitesi Başkanı Jacques Grishaver tarafından Het Parool’a yapılan açıklamada “skandal” olarak nitelendirilmiştir.

“Kamptan çıkan bir grup yaşlı Yahudi’nin nesi aşırılıkçı? Bu insanlar kurbanlara dikkat çekerek iyi bir iş yaptılar” dedi ve ifşaatları, Hollanda hükümetinin Yahudi vatandaşlarının Doğu Avrupa’daki sürgünlerinden dönmelerini ne beklediğinin ne de istediğinin kanıtı olarak nitelendirdi. Blom’un Slagter aracılığıyla Hollanda Auschwitz Komitesi’ni etkilemeye çalıştığını kabul etmekle birlikte, örgütün sadece bazı üyelerinin CPN’ye katıldığında ısrar etti ve komünist bir cephe olarak kategorize edilmesini “haksızlık” olarak nitelendirdi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.