Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 19°C

Hollanda Resesyona Giriyor

Hollanda Resesyona Giriyor
16 Ağustos 2023 20:40
1.324

İstatistikler, Hollanda ekonomisinin iki çeyrek üst üste daraldığını gösteriyor…

Hollanda ekonomisi üst üste iki çeyrek düştükten sonra resesyona girdi, İstatistik Hollanda (CBS) tarafından Çarşamba günü açıklandı.

Euro Bölgesi’nin beşinci büyük ekonomisi, yılın ilk üç ayındaki %0,3’lük daralmanın ardından Nisan-Haziran ayları arasında üç aylık dönemde %0,4 küçüldü.

CBS’ye göre, Hollanda, zayıf ihracat ve düşük hane halkı tüketiminin etkisiyle pandemiden bu yana ilk durgunluğuyla karşı karşıya, çünkü yükselen enflasyon gıda fiyatlarını ve enerji faturalarını artırdı. Hollanda ekonomik büyümesi, Covid-5 krizinden hızlı bir şekilde toparlanarak 2021 ve 2022’de yılda neredeyse %19’a ulaştı.

Ekonomi Bakanı Micky Adriaansens, Hollanda haber ajansı ANP’ye verdiği demeçte.
“Hollanda’nın %0,3’lük daralması, komşu ülkelerdeki ekonomik gelişmeyle karşılaştırıldığında çarpıcı. Fransa ve Belçika’da ekonomi, 0’ün ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre sırasıyla %5,0 ve %2,2023 büyüdü.” dedi.

Veriler, mal ve hizmet ihracatının Haziran ayına kadar üç ayda çeyreklik bazda %0,7 oranında düştüğünü gösteriyor.

“Sonuç olarak, ikinci çeyrekte daralmaya en olumsuz katkıyı ticaret dengesi yaptı.”

İşgücü kıtlığı ve AB ortaklarından gelen talepteki düşüşün yanı sıra faiz oranlarındaki sert artışlar da ekonomik gerilemeye katkıda bulundu.

“İstikrar ve öngörülebilirlik artık gerekli, bu yüzden ekonomiyi bozmamak ve vergileri artırmak için dikkatli olmalıyız”

Hollanda’da iç tüketim %1,6 düşerken, hükümet harcamaları %0,7 arttı.

İstatistikler, Hollanda endüstrilerinin yarısından fazlasının, yılın ikinci çeyreğinde ilkine kıyasla katma değerde bir düşüş gördüğünü ve maden çıkarmadaki en önemli düşüşü gösterdiğini gösteriyor.

Hollanda, resesyona giren ikinci büyük AB ekonomisidir. Alman ekonomisi bu yılın başlarında üst üste iki çeyrekte daraldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.