Dolar 32,5098
Euro 34,9316
Altın 2.439,45
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

IMF’den Sert Uyarı

IMF’den Sert Uyarı
2 Ocak 2023 19:31
125

Kristalina Georgieva, 2023’te dünya ekonomisinin üçte birinin resesyondan etkileneceğini söyledi…

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanına göre, ABD, AB ve Çin ekonomileri yavaşlarken bu yılın 2022’den daha “zorlu” geçmesi bekleniyor .

Kristalina Georgieva Pazar günü CBS’nin Face the Nation programına Ukrayna çatışması, yükselen fiyatlar, artan faiz oranları ve Çin’deki amansız Covid küresel ekonomi üzerinde bir etki yaratmaya devam edecek dedi.

“Dünya ekonomisinin üçte birinin resesyona girmesini bekliyoruz. Resesyonda olmayan ülkeler bile, yüz milyonlarca insan için resesyon gibi hisseder” dedi.

Ekim ayında IMF, Ukrayna’da devam eden çatışmanın yanı sıra enerji maliyetleri de dahil olmak üzere artan fiyatları dizginlemek amacıyla dünya çapında merkez bankalarının izlediği daha sıkı para politikalarını gerekçe göstererek 2023’te küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürdü. O zamandan beri Pekin, koronavirüs enfeksiyonlarının hızla yayılmasına rağmen ekonomiyi yeniden açmaya başlayarak sıfır Covid politikalarından vazgeçti.

Georgieva’ya göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi 40 yıl sonra ilk kez küresel büyüme seviyesinde veya altında büyüyeceğinden, Çin 2023’e zor bir başlangıçla karşı karşıya kalacak.

IMF başkanı , “Önümüzdeki birkaç ay Çin için zor olacak ve Çin’in büyümesi üzerindeki etki olumsuz, bölge üzerindeki etki olumsuz olacak, küresel büyüme üzerindeki etki olumsuz olacak” uyarısında bulundu.

ABD söz konusu olduğunda, Georgieva ülkeyi “en dirençli” olarak nitelendirdi ve işgücü piyasasının oldukça güçlü kalmasıyla resesyondan kaçınabileceğini ekledi.

“Bu karışık bir lütuf çünkü işgücü piyasası çok güçlüyse, Fed [Federal Rezerv] enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını daha uzun süre sıkı tutmak zorunda kalabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.