Dolar 32,3157
Euro 35,1159
Altın 2.292,25
BİST 9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Yağmurlu
Samsun
21°C
Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 24°C

İzmir’e 4,5 Milyarlık Yatırım

İzmir’e 4,5 Milyarlık Yatırım
2 Kasım 2022 20:45
110

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İzmir Kalkınma Ajansı eliyle desteklenen projelerle birlikte toplamda 24 tesis ve 4,5 milyar liralık yatırımın İzmir’de hayata geçirileceğini belirtti.

Bakan Varank, İzmir’deki Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 14 fabrika ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) projelerinin açılışı ile 7 fabrikanın temel atma törenine katıldı. Varank konuşmasında, Türkiye’nin yeni yüzyılına adım adım ilerlerken, ülkeyi küresel bir güç haline getirmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.

SANAYİCİYE DESTEK

Sanayici ve girişimcileri her zaman baş tacı ettiklerini vurgulayan Varank, “Sanayi yatırımlarını hızlandırmak için son 20 yılda 100 bine yakın teşvik belgesi düzenledik. 2,4 trilyon liralık yatırımın ve 3,5 milyonun üzerinde istihdamın önünü açtık. Bu teşviklerimizin de sayesinde ve desteğiyle OSB’lerin sayısı 192’den 344’e ulaştı. OSB’lerimiz 2002 yılında 415 bin vatandaşımıza istihdam sağlarken bugün 2,5 milyon vatandaşımız için ekmek kapısı oldu. Son 20 yılda üretimdeki parsel sayısı tam 5 kat artarak 57 bine ulaştı.” diye konuştu.

HEDEFİMİZ; OSB SAYISINI 500’E ÇIKARMAK

Varank, her gün girişimciler ve iş insanlarıyla bir arada olduklarını kaydederek, “Sağdan soldan duyduklarımızı değil, bizzat yaşadıklarımızı anlatıyoruz. ‘Sayın Bakanım yatırım yapacağız lütfen bize arazi bulun.’ diyenlerin sayısını inanın artık takip edemiyorum. Bu yüzden yeni OSB’lerin kurulması için arayışlarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz; ülkemizdeki OSB sayısını önümüzdeki dönemde 500’e çıkarmak. Göreceksiniz, yeni OSB’ler hayata geçtiğinde, sanayicimiz oraları da süratle dolduracak.” ifadelerini kullandı.

24 TESİS, 4.5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Varank, sadece fabrikaları değil, İzmir Kalkınma Ajansı eliyle destekledikleri projeleri de hayata geçirdiklerini belirterek, toplamda 24 tesis ve 4,5 milyar liralık yatırımın İzmir’e hayırlı olması dileğinde bulundu.

AR-GE VE TEKNOLOJİ

İnovasyon, AR-GE çalışmaları ve teknoloji çalışmalarına dikkati çeken Varank, tarihTürkiye’de neler yapılıyor? Bunlara şahitlik etmek istiyorsanız Türkiye’deki teknoparkları ziyaret edebilirsiniz. Bilişim Vadisi’ni ziyaret edebilirsiniz. İşte Togg’un AR-GE’si nerede yapıldı? Bilişim Vadisi’nde yapıldı. Şu anda Türkiye başka ülkelerin milli otomobil projelerinin mühendisliğini Bilişim Vadisi’nde gerçekleştiriyor.” dedi.

TEKNOLOJİ TABANLI GİRİŞİMCİLİK

Bakan Varank, Bilişim Vadisi’nin en güzel yerlerinden birini İzmir’e kurduklarını, 2023 başında açılışını yapacaklarını ifade etti. “Teknoloji tabanlı girişimcilikte ülkemiz tarih yazıyor.” ifadelerini kullanan Varank, teknolojinin, yatırımın ve sanayinin de İzmir’de, Türkiye’de olduğunu ifade etti. Varank, İzmir sanayicisini el üstünde tuttuğuna işaret ederek, sanayiye teşvik verdiklerini, teknoparklara kaynak aktardıklarını dile getirdi. Türkiye’ye yapılan yatırımların artık meyvesini vermeye başladığını söyleyen Varank, milli e yerli sanayinin altın günlerini yaşadığını aktardı.

TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPMAYAN KAYBEDECEK

Bakan Varank, Türkiye olarak 60 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, “Dünyanın sayılı otomotiv ihracatçılarından biri olan ülkemiz, fikri ve sınai hakları yüzde 100 bize ait olan akıllı otomobiline kavuştu. Şüphesiz biz burada sadece bir otomobil üretmedik. Togg ile birlikte Türk mühendislerinin neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiş olduk. Artık bundan sonra Türkiye’nin önü daha da açık olacak. İnanıyorum ki Togg’un da etkisiyle Türkiye’de bilhassa yüksek teknolojiye yönelik yatırımlar ardı ardına gelecek. Bundan sonra Türkiye’ye yatırım yapmayan kaybedecek, yatırım yapansa misliyle kazanacak.” dedi.

TEKNOLOJİNİN BAŞKENTİ

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’i “teknolojinin başkenti” yapmanın gayreti içinde olduklarını vurgulayarak, “İzmir’in birçok sektörde son dönemde sanayileşme bakımından yakaladığı ivmeyi geliştirmek ve desteklemek için İzmir’in yenilikçi yanını güçlendirecek ana vizyon olarak, teknolojiyi merkeze alan ve teknoloji üretme kapasitesi yeteneklerini geliştirecek yatırım ve çalışmaların güçlenerek artmasını amaçlıyoruz. İzmir’i teknoloji başkenti yapma niyetimiz var.” diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir’in 14 organize sanayi bölgesi, 4 teknokenti ve 7 sanayi sitesi ile ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, “İzmir’i tarımın, sanayinin ve AR-GE’nin merkezi yapmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Beymetal Yönetim Kurulu Başkanı Naci Gül, açılışı yapılan tesiste yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, her zaman kendilerine destek olan yetkililere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Salih Sezik’in yaptığı konuşmanın ardından Bakan Varank ve protokol üyeleri kurdele kesimini gerçekleştirdi.

Törene, eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Milletvekili Necip Nasır, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, sanayiciler ve iş insanları katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.