Dolar 32,3620
Euro 34,9560
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Japonya Büyük Askeri Yatırımı Duyurdu

Japonya Büyük Askeri Yatırımı Duyurdu
16 Aralık 2022 21:46
117

Resmi olarak pasifist olan ülke, 320 milyar dolarlık beş yıllık büyük bir savunma harcaması planını açıkladı.

Japonya, Cuma günü büyük bir askeri harcama planını açıklayarak ulusal savunma stratejisinde kapsamlı değişiklikleri kabul etti. Düşmanlarının üslerini ve komuta merkezlerini uzun menzilli füzelerle hedef almak için uzun süredir tartışılan “karşı saldırı yetenekleri” kazanma sözü verdi.

Beş yıllık bir dönemi kapsayan planda, ülkenin savunma harcamalarının GSYİH’nın %2’sine çıkarılması öngörülüyor, bu da yıllık askeri bütçede %50’lik bir artış anlamına geliyor ve toplamda yaklaşık 320 milyar dolara ulaşıyor.

Ülkenin yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi (NSS), “Statükoyu tek taraflı olarak değiştirmeye çalışanların” artan baskısına atıfta bulunarak, “Japonya’nın çevresine bakıldığında, II. Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana en şiddetli ve karmaşık güvenlik ortamıyla karşı karşıyadır.

Strateji, Çin ve Kuzey Kore de dahil olmak üzere Japonya’nın komşularını ulusa yönelik en büyük tehditler olarak adlandırdı. Belge, “Çin’in ortaya koyduğu stratejik zorluk, Japonya’nın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük zorluktur” diyor . Ayrıca Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışmayı “güç kullanımını yasaklayan ve uluslararası düzenin temellerini sarsan yasaların ciddi şekilde ihlali” olarak damgaladı.

NSS’ye göre, uzun menzilli füzeler Japonya için “gerçek bir tehdit” oluşturuyor ve karşı saldırı yeteneği, kendi saldırı potansiyellerini “önemli ölçüde iyileştirmiş”, saldırgan olduğu iddia edilen komşuları caydırmak için “anahtar” . Strateji, askeri yatırımın nedenleri arasında Tayvan üzerindeki gerilimi de gösterdi.

Pekin, önerilen askeri genişlemeyi zaten kınadı ve Yabancı Ordu sözcüsü Wang Wenbin Cuma günü bir basın toplantısında Tokyo’nun bölgede “provokasyonları kışkırttığını ve sorun yarattığını” söyledi.

“Japonya tarafından yayınlanan savunma politikası belgesi gerçekleri görmezden geliyor, Japonya’nın ikili ilişkilere olan bağlılığından ve Çin ile Japonya arasındaki mutabakattan sapıyor ve Çin’in ulusal savunma duruşunu ve normal askeri faaliyetlerini sebepsiz yere karalıyor” dedi.

Ancak Washington, Tokyo’nun attığı “cesur ve tarihi adımı” selamladı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Tokyo’nun “güçlendirme ve güçlendirme” çabalarını memnuniyetle karşılayarak , “Strateji, Başbakan Kişida ve Japon halkının bölgede barış ve istikrarı destekleyen geniş ve güçlü bir ortaklar ve müttefikler topluluğu vizyonunu ortaya koyuyor” dedi.

Japonya, 1947’de bir dış politika aracı olarak savaştan vazgeçti ve pasifist hüküm, anayasasında 9. Madde uyarınca kutsanmaya devam etti. Ancak, Japonya’nın Öz Savunma Kuvvetleri o zamandan beri gelişmiş donanımın yanı sıra çok sayıda savaş uçağına sahip tam teşekküllü bir ordu haline geldi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.