Dolar 32,3732
Euro 34,9930
Altın 2.325,61
BİST 9.089,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

MH17 Kararı Siyasi Amaçlı

MH17 Kararı Siyasi Amaçlı
18 Kasım 2022 00:09
117

Moskova, Hollanda mahkemesinin kararının partizan kanıtlara dayandığını, argümanlarının ise reddedildiğini söyledi

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Perşembe günü bir Hollanda mahkemesinin MH17 uçağının düşmesiyle ilgili aldığı kararın kesinlikle siyasi olduğunu vurguladı. Günün erken saatlerinde yargıçlar, 2014 yılında Ukrayna semalarında Malezya yolcu uçağını düşürmekle ilgili üç kişiyi suçlu buldu.

Lahey’deki bir mahkeme, iki Rus uyruklu Igor Girkin ve Sergey Dubinsky ile Ukrayna vatandaşı Leonid Kharchenko’yu ticari uçuşu düşürmekten suçlu buldu. Üçü de gıyaben ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca kurbanların ailelerine tazminat olarak 16 milyon avrodan fazla tazminat ödemekle yükümlüler.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, kararla ilgili yorum yaptığında, Hollanda mahkemesinin duruşmalar sırasında “benzeri görülmemiş bir baskı altında” olduğunu belirtti. Hollandalı “politikacılar, savcılar ve medyanın” bu davada siyasi güdümlü bir karar empoze etme girişimlerine işaret ederek , “Bu tür koşullar altında nesnellik ve tarafsızlıktan söz edilemez” diye ekledi.

Moskova, ülke anayasasına göre vatandaşlarını iade etmeyeceğini açıkça belirtti.

Bakanlık , mahkemenin kararının Hollandalı savcıların vardığı sonuçlara dayandığını ve bunların da gizli tanıkların ifadelerine ve davada “ilgili taraf” olan Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından sunulan kanıtlara dayandığını ileri sürdü. Açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından gizliliği kaldırılan veriler de dahil olmak üzere Rus tarafı tarafından sunulan iddiaların dikkate alınmadığı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, kararla ilgili yaptığı açıklamada, mahkemenin duruşmalar sırasında “benzeri görülmemiş bir baskı altında” olduğunu belirtti. Hollandalı “politikacılar, savcılar ve medyanın” bu davada siyasi amaçlı bir karar empoze etme girişimlerine işaret ederek , “Bu tür koşullar altında nesnellik ve tarafsızlıktan söz edilemez” diye ekledi.

Rus ordusu daha önce, MH17 kaza mahallinde bulunan seri numarasına benzer bir füzenin daha önce Ukrayna’ya teslim edildiğine dair belgeler yayınlamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev’in trajediden önce çatışma bölgesi üzerindeki hava sahasını kapatamamasının da uygun bir yasal değerlendirme almadığını ileri sürdü.

Bakanlıktan yapılan açıklamada , “Lahey Bölge Mahkemesinin mevcut siyasi durum lehine adaletin tarafsızlığı ilkesini hiçe saymasından derin üzüntü duyuyoruz .”

Perşembe günü Hollanda mahkemesi, Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçuşun Pervomayskoe kasabası yakınlarındaki bir tarladan Rus yapımı Buk hava savunma füzesi tarafından düşürüldüğüne karar verdi. Bir zamanlar doğu Ukrayna’da bir kasaba olan Pervomayskoe, bölgenin 2014 yılında Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DPR) bir parçası oldu. DPR, bu sonbaharda yapılan referandumun ardından Rusya’ya katıldı.

Karara göre, trajedi sırasında Pervomayskoe DPR milisleri tarafından kontrol ediliyordu.

Üç kişi suçlu bulunurken mahkeme, Oleg Pulatov olarak tanımlanan Rus uyruklu dördüncü zanlıyı beraat ettirdi. Yargıçlar, Pulatov’un Buk sisteminin taşınmasına veya füzenin ateşlenmesine karıştığını kanıtlayacak yeterli kanıt bulunmadığına karar verdi.

Mahkeme kararı, trajediden sekiz yıl sonra geldi. Malezya Havayolları Boeing 777, 17 Temmuz 2014’te Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a uçarken Donetsk Bölgesi üzerinde düşürüldü.

Yaşanan trajedinin ardından Moskova ve Kiev olayla ilgili karşılıklı suçlamalarda bulundu. Kazayı araştırmakla görevlendirilen Ortak Soruşturma Ekibinde Avustralya, Belçika, Malezya, Hollanda ve Ukrayna’dan yetkililer vardı ancak Rusya’dan yetkililer yoktu.

Buk sisteminin üreticisi Rus Alamaz Antey, olayla ilgili kendi analizini yayınladı. Şirket, uçağın Rusya tarafından kullanılmayan ancak Ukrayna ordusunda hizmette kalan Buk füzesinin eski bir versiyonu tarafından düşürüldüğü sonucuna vardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.