Dolar 32,3057
Euro 34,6976
Altın 2.408,54
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 21°C

New York Sel Felaketi Nedeniyle Acil Durum İlan Edildi

New York Sel Felaketi Nedeniyle Acil Durum İlan Edildi
30 Eylül 2023 17:16
1.123

New York City, Long Island ve Hudson Vadisi’nde bir gecede meydana gelen sel felaketinin ardından tren hatları kapandı ve otoyollar sular altında kaldı…

Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğusunda meydana gelen ani ve yoğun yağışlar Cuma günü New York City, Long Island ve Hudson Vadisi’nin geniş bölgelerinde sel baskınlarına yol açarak Vali Kathy Hochul ve New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın acil durum ilan etmelerine neden oldu.

Cuma günü erken saatlerde New York’un güneyine düştüğü varsayılan beş santime varan yağış, şehrin birçok caddesinin ve metro sisteminin yarısından fazlasının sabah iş çıkış saatine kadar tıkanmasına neden oldu.

Hudson Vadisine hizmet veren MetroNorth demiryolu bazı bölümleri askıya almak zorunda kaldı. Büyük sel suyu birikintileri Long Island, Queens ve Brooklyn’deki bazı ana otoyolları geçilmez hale getirdi.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda yağmur sularının metro istasyonlarına ve otobüslere dolduğu, mahallelerin sular altında kaldığı ve park yollarının sağanak nedeniyle yüzen arabalardan oluşan göllere dönüştüğü görüldü.

Hochul ve Adams, New Yorkluları şiddetli hava koşulları nedeniyle evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. Vali, eyalette ani sel riskinin %70’e yükseldiğini ve saatte bir santime kadar yağmur yağmasının beklendiğini açıkladı.

Vali ayrıca sürücüleri su basmış yolların yanı sıra su basabilecek yollardan da uzak durmaya çağırdı. 1010WINS kanalına konuşan Vali şunları söyledi: “Araç kullanırken yolda su birikintisi görürseniz, hemen yolu terk edin.” Belediye Başkanı Adams, Valiliğe danıştıktan sonra kendi acil durumunu ilan etti.

Vali, “Zaten evdeyseniz evde kalın. Eğer işte ya da okuldaysanız, yerinizde kalın.”

Yağmur, hatta şiddetli yağış, New York’ta nadir görülen bir durum değildir. Ancak, son zamanlarda meydana gelen birkaç fırtınanın yol açtığı büyük hasar, bunun arkasındaki neden hakkında birçok spekülasyona yol açtı. Bazı insanlar bunun nedenini yalnızca iklim değişikliğine bağlamayı tercih ederken, Rhode Island Üniversitesi tarafından yürütülen ve Mayıs ayında yayınlanan bir araştırma, New York’taki bir milyondan fazla binanın ağırlığının şehrin yılda iki milimetreye kadar batmasına katkıda bulunduğunu öne sürdü. Bu çökme, daha önce dikkat çekmeyen hava koşullarının felaketlere dönüşmesinden sorumludur.

Hudson Vadisi bu yılın başlarında aşırı yağışlardan kötü bir şekilde etkilendi ve “bin yıllık yağmur olayı” olarak bilinen nadir bir hava olayına neden oldu. Temmuz ayında sadece üç saat içinde sekiz inç yağmur yağmış, otoyolları ve evleri yıkmış ve trajik bir şekilde en az bir kişinin ölümüne neden olmuştur.

AP-NORC tarafından bu ay gerçekleştirilen resmi bir anket, şiddetli hava olaylarının meydana gelmesinin Amerikalılar arasında insan kaynaklı iklim değişikliğine olan inancın artmasına neden olduğunu ortaya koydu.

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından açıklanan olağanüstü sıcak bir yazın ardından, katılımcıların yüzde onu artık bu değişiklikleri insan eylemlerine bağlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.