Dolar 32,5991
Euro 34,7375
Altın 2.498,06
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Nükleer Felaket Riski

Nükleer Felaket Riski
24 Kasım 2022 23:48
141

Rusya defalarca Ukrayna’yı bölgeyi hedef alarak olası bir felaketi riske atmakla suçladı.

Rusya’nın Viyana’daki BM kuruluşları nezdindeki büyükelçisi Mihail Ulyanov Perşembe günü RIA’ya verdiği demeçte, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) Zaporozhye nükleer enerji santralini (ZNPP) tam olarak kimin bombaladığının gayet iyi farkında olduğunu söyledi.

Yetkili , “Dört IAEA temsilcisi şu anda fabrikada ve yangının nereden geldiğini gayet iyi biliyorlar” dedi. Moskova, Kiev’i defalarca ZNPP’yi bombalamakla suçlarken, Kiev bunun bir Rus “sahte bayrak” operasyonu olduğunu savunuyor. Ukrayna ordusu, Eylül ayında ZNPP bölgesini hedef aldığını açıkça kabul etmişti.

Ulyanov RIA’ya şunları söyledi : “IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi, muhtemelen IAEA Şartı’nın bu tür durumlarda suçlu tarafı belirleme yetkisine sahip olmaması nedeniyle, şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.” Yetkili, BM nükleer gözlemcisinin Ukrayna’ya santrali bombalamayı bırakması için doğrudan bir çağrının, tesis çevresindeki gerilimlerin “kesinlikle” hafifletilmesine katkıda bulunacağına inanıyor.

Ulyanov, Rusya’nın santralde konuşlu IAEA uzmanlarının “güvenliğini sağlamak için elimizdeki her yolu kullanmaya” hazır olduğunu belirterek, orada “düzenli olarak” olan yakındaki Energodar kentinden çok daha güvenli olduklarını da sözlerine ekledi. ve yoğun şekilde bombalandı.”

Sözleri, Rus nükleer enerji şirketi Rosatom’un başkanı Alexey Likhachev’in “nükleer felaket” riski konusunda uyarıda bulunmasına neden olan ZNPP’nin daha fazla bombalanmasından sadece birkaç gün sonra geldi. Moskova ayrıca IAEA ile temasa geçti ve ondan saldırının arkasındakileri alenen tespit etmesini istedi.

Grossi Çarşamba günü Türkiye’de Likhaçev ile bir araya geldi ve burada IAEA başkanı tesisin çevresinde bir “nükleer güvenlik ve koruma bölgesi” çağrısında bulundu. Ulyanov’a göre, IAEA tarafından sunulan bir taslak teklif üzerindeki istişareler halen devam ediyor. Rus diplomat, Moskova’nın belge için önerilerini sunduğunu, Kiev’in ise henüz bunu yapmadığını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.