Dolar 32,5309
Euro 34,9239
Altın 2.438,07
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

OECD Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısı

OECD Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısı
15 Aralık 2022 19:06
125

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) İspanya’da düzenlediği Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısı’nda Türkiye’yi temsil etti.

Kapsayıcı, güvenli ve sürdürülebilir dijitalleşme yoluyla ekonomik büyüme için strateji arayışlarının ele alındığı toplantıda konuşma yapan Bakan Varank, ikili görüşmelerde de bulundu.

Türkiye’nin OECD’nin tüm süreçlerine katkı verdiğini aktaran Varank, “dünyada etki oluşturan en önemli faktörlerden biri” olarak tanımladığı dijital ekonomi konusunda da Türkiye’nin katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

DİJİTAL EKONOMİ

Varank, dijital ekonomide hakların refahının sağlanabileceği, daha yaşanabilir bir ortamının oluşturulması için ülkelerin hangi tedbirleri almaları ve hangi politikaların öne çıkarılması konularının toplantılarda ele alındığını aktararak, ayrıca verinin transferi, yapay zekanın insani temellerle kullanılması anlamında neler yapılabileceği konularının da görüşüldüğünü belirtti.

ÖNEMLİ PLATFORM

OECD’nin önemli bir platform olduğunu kaydeden Varank, “Özellikle ekonomik anlamda üye ülkelerin geleceğe dönük belirleyeceği stratejilerde, önemli çalışmalar yapıyor. Biz, dünyada teknoloji politikaları belirlenirken Türkiye’nin sözünün daha çok dinlenmesini istiyoruz. Bu tip uluslararası toplantılar da bunun için çok faydalı oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

BÜYÜK FIRSATLAR

Dijitalleşmenin büyük fırsatlar getirmesinin yanı sıra kişisel verilerin oldukça kolay kullanılması ve siber güvenlikle ilgili büyük riskleri de beraberinde getirdiğinin altını çizen Varank, Türkiye’nin bu konularla ilgili tutumunun en iyi şekilde Bakanlar Bildirgesi’ne yansıdığını söyledi.

TÜM İNSANLIĞIN YARARINA

OECD’nin Bakanlar Toplantısı’nın bildirisinde gelecek dönemde ülkelerin uygulaması gereken politikalarla ilgili referansların belirlendiğini dile getiren Bakan Varank, “Eğer ülkeler bu referans noktalarını dikkate alırlarsa, aslında tüm insanlığın yararına bir eko sistemi beraberce oluşturabileceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann ile yaptığı ikili görüşmeyle ilgili de bilgi veren Bakan Varank, yakın dönemde Türkiye’de açılan OECD ofisinin daha kullanılır ve görünür olması hususunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Varank ayrıca, OECD’nin 14. Yerel Kalkınma Toplantısı’nın gelecek dönem Türkiye’de düzenlenmesi için Cormann’a teklif götürdüğünü ve Türkiye olarak OECD’nin gelecekte farklı konularda yapacağı bakanlar toplantılarına da ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

YAPAY ZEKA

Türkiye’nin yakın zamanda Yapay Zeka Küresel Ortaklığı’na (GPAI) üye olduğunu hatırlatan Varank, bu sayede yapay zeka konusunda da üye ülkelerle çalışmaya devam edeceklerini ve Türkiye olarak yapay zeka alanındaki standartların belirlenmesine ve doğru kullanımına da katılacaklarını vurguladı.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Verilerin serbest dolaşımı ve bunun ekonomiye dönüşmesi konusunda dünyada farklı tartışmaların olduğunu kaydeden Bakan Varank, “Verilerin korunmasını, global şirketler başta olmak üzere bazıları verilerin dolaşımı açısından bir engel olarak görüyor. Bizim iddiamız, kişisel verilerin korunmasıyla birlikte aslında verilerin dünyada dolaşımının da daha kolay olacağıdır. İnsanları ikna etmediğiniz, güven vermediğiniz müddetçe insanlar verileriyle ilgili herhangi bir işlem yapılmasını, bunun ekonomiye dönüşmesini istemiyorlar.” diye konuştu.

YENİ UFUKLAR

Bakan Varank, verinin serbest dolaşımında güvenin esas alınması gerektiğini ve bu pozisyonlarının Bakanlar Bildirgesi’nde de desteklendiğini ifade ederek, “Özellikle ülkelerin bu alanda güveni tesis edici tedbirleri almaları gerektiğine inanıyoruz. Bugün ortaya koyduğumuz prensipler aslında dünya için yeni ufuklar açmış olacak. Dijital ekonomide işlerin çok daha sağlıklı yürüdüğünü görmüş olacağız.” dedi.

YAPICI GÖRÜŞMELER

Bakan Varank, Meta Başkan Yardımcısı Markus Reinisch, ABD Siber Uzay ve Dijital Politika Konularında Özel Yetkili Büyükelçi Nathaniel Fick ve Avrupa Birliği İletişim Ağları, İçerik ve Teknoloji Genel Müdürü Robert Viola ile yaptığı ikili görüşmelerin de yapıcı ve Türkiye’ye katma değeri olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da “Yapay Zeka ve Gelişen Teknolojilerin Gücünden Yararlanma” temalı çalıştayda sanal teknolojilerin geleceği konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.