Dolar 32,6073
Euro 34,7559
Altın 2.515,60
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Sivrisinek Mıknatısı mısınız? Sebebi Kokunuz Olabilir!

18 Ekim 2022 23:14
124

Yeni bir araştırma, bazı insanların gerçekten “sivrisinek mıknatısı” olduğunu ve bunun muhtemelen koku alma biçimleriyle ilgili olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, sivrisinekleri en çok çeken insanların derilerinde kokuya bağlı birçok kimyasal ürettiğini buldular. Ve sivrisinek mıknatısları için kötü haber: Kan emiciler zamanla favorilerine sadık kalırlar.

New York’taki Rockefeller Üniversitesi’nde nörobiyolog olan çalışma yazarı Leslie Vosshall, “Cildinizde bu maddeden yüksek düzeyde varsa, piknikte tüm ısırıkları alan kişi siz olacaksınız” dedi.

Vosshall, kimin daha fazla ısırıldığına dair pek çok teori olduğunu ancak birçok iddianın güçlü kanıtlarla desteklenmediğini söyledi.

Araştırmanın yazarı Maria Elena De Obaldia, sivrisinek manyetizmasını teste tabi tutmak için, araştırmacılar insanların kokularını birbirine karıştıran bir deney tasarladılar.

Üniversiteden ve çevresinden 64 gönüllüden tenlerinin kokusunu almak için önkollarına naylon çorap giymelerini istediler. Çoraplar uzun bir tüpün sonunda ayrı ayrı kapanlara kondu, ardından onlarca sivrisinek serbest bırakıldı.

De Obaldia, “Temelde en çekici konulara akın edeceklerdi” dedi. “Bir anda çok bariz oldu.”

Bilim adamları bir tur-robin turnuvası düzenledi ve çarpıcı bir farkla sonuçlandı: En büyük sivrisinek mıknatısı, sivrisinekler için son sırada bitiren kişiden yaklaşık 100 kat daha çekiciydi.

Deneyde sarı humma, Zika ve dang humması gibi hastalıkları yayan Aedes aegypti sivrisinek kullanıldı. Vosshall, diğer türlerden de benzer sonuçlar bekleyeceğini, ancak doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyacağını söyledi.

Araştırmaya dahil olmayan Florida International Üniversitesi’nden nörogenetikçi Matt DeGennaro, aynı insanları birkaç yıl boyunca test ederek, bu büyük farklılıkların varlığını gösterdiğini söyledi.

Araştırmacılar, favoriler arasında ortak bir faktör buldular: Sivrisinek mıknatıslarının derilerinde yüksek düzeyde belirli asitler vardı. Vosshall, bu “yağlı moleküllerin” cildin doğal nemlendirici tabakasının bir parçası olduğunu ve insanların bunları farklı miktarlarda ürettiğini söyledi. Ciltte yaşayan sağlıklı bakteriler bu asitleri tüketir ve cildimizin koku profilinin bir kısmını üretir, dedi.

Howard Hughes Tıp Enstitüsü baş bilim sorumlusu olarak görev yapan Vosshall, “bu asitlerden cilt sağlığınıza da zarar vermeden kurtulamazsınız.” dedi.

Ancak Washington Üniversitesi’nde çalışmaya dahil olmayan bir nörobiyolog olan Jeff Riffell, “Araştırmanın sivrisinekleri kovmak için yeni yöntemler bulmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Deri bakterileriyle uğraşmanın ve insanların cezbedici kokularını değiştirmenin yolları olabilir.” dedi.

Konuşmasını, “Yine de, sivrisineklerle savaşmanın yollarını bulmak kolay değil, çünkü yaratıklar zayıf, acımasız ısıran makineler olarak evrimleştiler.” diyerek tamamladı.

Sonuç Olarak: Araştırmacılar, koku alma duyularına zarar verecek şekilde genleri düzenlenen sivrisineklerle de deney yaptılar. Böcekler hala aynı sivrisinek mıknatıslarına akın ediyordu.

Vosshall, “Sivrisinekler dayanıklıdır,” dedi. “Bizi bulup ısırmak için birçok yedek planları var.” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.