Dolar 32,5295
Euro 34,8958
Altın 2.437,36
BİST 9.749,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Türk Metal Sektörü Tarih Yazıyor

Türk Metal Sektörü Tarih Yazıyor
6 Ekim 2022 22:15
127

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı üretime ve ihracata, oluşturduğu istihdam ve katma değere bakıldığında metal sektörünün, Türk sanayisinin ana direklerinden biri olduğunu belirterek, “Metal sanayinde yapılacak her bir atılım, yaşanacak her bir gelişme ülke sanayisinin büyük kısmını da doğrudan etkilemiş oluyor. Bu bilinçle üzerine titrediğimiz Türk metal sektörü de son dönemlerde adeta tarih yazıyor.” dedi.

Bakan Varank, TÜYAP fuar alanında İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) ve İtalyan Döküm Sanayicileri Derneği’nin (AMAFOND) desteğiyle düzenlenen “15. Ankiros Uluslararası Demir-Çelik, Döküm, Demirdışı Metalürji Teknolojileri, Makine ve Ürünleri İhtisas Fuarı”nın açılışını yaptı.

YENİLİKÇİ ÜRÜNLER
Törende konuşan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektörel fuarlara özel bir hassasiyet gösterdiklerini ifade ederek, bu fuarların “iş dünyasının yenilikçi ürünlerini ve yeteneklerini sergiledikleri vitrinler” konumunda olduğunu söyledi.

AVRUPA VE ASYA’NIN EN BÜYÜK ORGANİZASYONU
Bu yıl hem yurt içinde hem de yurt dışında onlarca fuara katılıp açılışlarını gerçekleştirdiklerini aktaran Varank, bu fuarların hepsinde de özel sektörün gücüne ve dinamizmine gururla şahit olduklarını belirtti. Binden fazla firmanın katıldığı, on binlerce ziyaretçi ağırlayan Ankiros fuarının, Avrupa ve Asya’nın en büyük organizasyonu olduğunu anlatan Varank, “Tabi sadece özel sektör temsilcileri değil, kamu olarak da, bizler de bu fuardaki yerimizi almış durumdayız. Metal sanayi uzmanlarımız sizlerin tüm sorularını cevaplamak üzere burada bir stant açtılar. Biz de burada sizlerle etkileşim halinde bulunacağız.” dedi.

TARİH YAZIYOR
Varank, yaptığı üretime ve ihracata, oluşturduğu istihdam ve katma değere bakıldığında metal sektörünün, Türk sanayisinin ana direklerinden biri olduğunu belirterek, “Ama sahip olduğu ileri ve geri bağlantılar dolayısıyla sektörü yalnızca metal sanayi olarak değerlendirmemiz de doğru olmaz. Metal dediğimizde otomotivden inşaata, makineden raylı sistemlere kadar hemen hemen her sektörün ana girdisinden bahsediyoruz. O nedenle metal sanayinde yapılacak her bir atılım, yaşanacak her bir gelişme ülke sanayisinin büyük kısmını da doğrudan etkilemiş oluyor. Bu bilinçle üzerine titrediğimiz Türk metal sektörü de son dönemlerde adeta tarih yazıyor.” şeklinde konuştu.

AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ
Metal sektörü denildiğinde dökümcüleri de unutmadıklarını ifade eden Varank, dökümcülerin de son dönemde büyük işlere imza attığını söyledi. Türkiye’nin bugün 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sırada yer aldığını anımsatan Varank, “Üretim kapasitesi açısından bakıldığında 2021 yılı itibarıyla 53 milyon tonu geçmiş durumdayız. Devam eden yatırımlarla beraber 60 milyon ton seviyesine kısa sürede ulaşmış olacağız. Diğer taraftan üretimimizin yarıdan fazlasını ihraç ediyoruz. 2021’de yaptığımız 25 milyar dolar değerindeki 22 milyon ton çelik ihracatıyla dünyada altıncı sıradayız. Bu rakam toplam ihracatımızın da yüzde 12’sine tekabül ediyor. Bu muazzam başarılarından ötürü tüm sektör temsilcilerini ve 55 bin emekçi kardeşimizi ben hassaten tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

YERLİ VE MİLLİ
“Artık dünyada çelik sektörü denildiğinde Türkiye akla geliyorsa bizim sektör olarak artık katma değerli işlere daha fazla yatırmamız lazım” diyen Varank, “Bu ürünleri yerli ve milli imkanlarla üretip, sonrasında da Türkiye’nin otomobili gibi, Karadeniz’in gazının karaya çıkarılmasında kullanılan borularda olduğu gibi milli uçağımızda, helikopterimizde, özel projelerde olduğu gibi büyük sıçrama yapacağımız alanlarda nitelikli ürünler üretip, buralara yatırım yapmamız lazım.” diye konuştu.

CAZİP YATIRIM ORTAMI
Varank, Türkiye’deki cazip yatırım ortamından faydalanmanın vakti olduğunu belirterek, “Biz hükumet olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak arkanızdayız. Her türlü desteği bu hususta size vereceğimize söz veriyoruz. Bu çerçevede sektörümüzün gelişimini ve zaman zaman yaşadığı zorlukları aşmak için zaten her zaman bir aradayız. Talep ve sorunlarınızı dört elle yerine getirmek için çalışıyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.