Dolar 32,5675
Euro 34,6955
Altın 2.503,75
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Turkcell 6GEN LAB

Turkcell 6GEN LAB
23 Aralık 2022 22:51
126

TÜBİTAK 1515 Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı desteğine hak kazanan “Turkcell 6GEN LAB” projesi, geleceğe yönelik 6G şebekelerin yapay zeka tabanlı otonom yetenekler ile geliştirilmesine odaklanacak.

Turkcell’in çalışmalarına başladığı “Yapay zeka yetenekleriyle donatılmış 6G otonom şebekeler” projesi, TÜBİTAK 1515 Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında desteğe layık görüldü. Bu projeyle Turkcell, yeni nesil teknolojiler alanında araştırmalar yürütmek üzere Türkiye’ye uluslararası standartlarda bir laboratuvar kazandıracak.

“Turkcell 6GEN LAB” projesinin tanıtım ve imza töreni, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ile Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’ın ev sahipliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve akademiden misafirlerin katılımıyla Turkcell Küçükyalı Plaza’da gerçekleştirildi.

KÜRESEL ÇEKİM MERKEZİ

Bakan Varank, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yüksek teknoloji üreten Türkiye’nin, inovasyon altyapıları ve nitelikli insan kaynağıyla dünyada önde gelen cazibe merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediğini söyledi. Değişim ve rekabetin hızlandığı bir dünyada geleceğe hazır olmak gerektiğini aktaran Varank, “Bu laboratuvarlarda teknolojik gelişmelerin girdisi olan temel araştırmalar yapılıyor. Buralarda çalışan bilim insanlarının gayretleriyle ülkemiz; yapay zeka, 6G ağları, katmanlı imalat teknolojileri, otonom sürüş teknolojileri ve ileri malzeme teknolojileri gibi alanlarda küresel çekim merkezi haline geliyor.” diye konuştu.

TEKNOLOJİ ODAKLI AR-GE

Varank, imza törenini gerçekleştirdikleri Turkcell 6G ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda, 6G şebekesinin yapay zeka destekli otonom tasarımı ve bu iş modellerinin sektörlere yapay zeka destekli entegrasyonu gibi çalışmaların yürütüleceğini belirterek, “Teknoloji odaklı AR-GE faaliyetleri yapılacak. 6G sadece yüksek veri hızı sağlamayacak, yapay zeka desteği ile akıllı iletişim ortamı da sunacak. Turkcell’in bu laboratuvardaki çalışmaları, ülkemizin yeni nesil kablosuz iletişim teknolojilerinde önlerde yer alabilmesini temin edecek. Öncül AR-GE araştırma laboratuvarları, bir taraftan teknolojik kabiliyetlerimizi artırırken diğer taraftan ülkemizin bilim insanları için cazibe merkezi olmasını sağlayacak, tersine beyin göçüne katkı yapacak. Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmanın yolu bilim ve teknolojiden geçiyor.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da internet ile sadece kişiler arası haberleşme değil, artık her şeyin kullanıldığı ve abone sayısının Türkiye’de 104 milyonu bulduğu bir haberleşme ailesinden bahsedildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “2030’larda 6G’yi görmüş olacağız. 6G’nin en önemli hikayesi, ‘her şeyin interneti’ olacak. Yapay zeka, 6G’de olmazsa olmaz. 6G teknolojisi büyük bir devrim ve bu devrimi gerçekleştirebileceğimiz mühendislerimiz var.” ifadelerini kullandı.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, “Özellikle tersine beyin göçüne de katkı sağlamayı hedeflediğimiz bu proje, nitelikli insan kaynağını doğru projelerle buluşturma hedefimize giden yolda çok önemli bir basamaktır.” diye konuştu.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise, “Turkcell 6GEN LAB projemiz sayesinde yerli teknoloji ekosistemiyle yeni iş birlikleri geliştirerek sektörümüzde uluslararası çapta katma değer üreteceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, proje iş birliğiyle ilgili protokolü imzaladı.

1 OCAK’TA ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAK

TÜBİTAK 1515 Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında kurulacak Turkcell 6GEN LAB, 1 Ocak 2023 itibarıyla fiilen çalışmalarına başlayacak. Turkcell’in bu araştırma laboratuvarında, geleceğin meslekleri arasında konumlanan yapay zeka, 6G teknolojisi, otonom şebekeler ve yeni nesil teknolojilerin dikey sektörlere uygulanması alanlarında ekosisteme öncül bir AR-GE altyapısı sunan çalışmalar yürütülecek.

Turkcell 6GEN LAB aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının vizyonu doğrultusunda Milli Teknoloji Hamlesi, Tersine Beyin Göçü ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamındaki hedeflerin gerçekleşmesine de önemli katkılar sağlamayı amaçlıyor.

Turkcell 6GEN LAB’da yürütülecek AR-GE faaliyetleri kapsamında, 6G şebekelerin yapay zeka ve makine öğrenimi yetenekleriyle otonom olarak tasarımı, enerji verimliliği ve yeni nesil teknolojilerin dikey sektörler ile entegrasyonuna yönelik sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar gerçekleştirilecek. Yapay zeka tabanlı 6G şebekesinin tasarımının ve bu otonom şebeke yeteneklerinin e-mobilite, havacılık, savunma sanayi, enerji ve sağlık gibi dikey sektörlerin kullanım senaryolarına özgü şekilde uyarlanması ve uygulanmasına yönelik bilimsel çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Proje kapsamında alanında lider araştırmacılar ile donatılacak laboratuvarın ana amacı; ekosisteme patent, standartlara katkı, ulusal/uluslararası platformlarda prestijli projeler ve akademik yayınlar üretmek olacak.

TÜBİTAK, bu destek programı kapsamında Öncül AR-GE Laboratuvarı’na 5 yıl süre ile destek sağlayacak. Yürütme komitesi kararı ve başkanlık onayı ile destek süresi 5 yıl daha uzatılabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.