Dolar 32,2540
Euro 34,6618
Altın 2.394,04
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C

Ukrayna, Rusya İle ‘Kısa Süreli Ateşkes’ İhtimalini Reddetti

Ukrayna, Rusya İle ‘Kısa Süreli Ateşkes’ İhtimalini Reddetti
19 Kasım 2022 21:42
122

Ukrayna lideri Volodymyr Zelenskyy, ‘dürüst barış’ın ancak ‘Rus saldırganlığının tamamen ortadan kaldırılmasıyla’ gerçekleşebileceğini söylüyor.

Rusya “kısa bir ateşkes” istiyor – Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin şiddetle reddettiği bir teklif, Moskova’nın güçlerinin bir dizi savaş yenilgisinden sonra yeniden güç kazanmasına izin verecek.

Rusya’daki yetkililer defalarca barış görüşmelerine koşulsuz olarak katılmaya hazır olduklarını söylediler, ancak Zelenskyy’nin Cuma günü belirttiği gibi resmi bir ateşkes teklifinde bulunup bulunmadıkları net değil.

“Rusya şimdi kısa bir ateşkes, gücünü yeniden kazanmak için bir mühlet arıyor. Birisi buna savaşın sonu diyebilir, ancak böyle bir mühlet sadece durumu daha da kötüleştirecektir” dedi.

“Gerçekten gerçek, uzun süreli ve dürüst bir barış ancak Rus saldırganlığının tamamen ortadan kaldırılmasının sonucu olabilir .”

ABD, Rusya ile barış görüşmelerinin ne zaman başlatılacağına yalnızca Zelenskyy’nin karar verebileceğini söyleyerek, Kiev’e Moskova’nın işgalinin yol açtığı yaklaşık dokuz aylık savaşa son vermesi için baskı yaptığı fikrini reddediyor.

ABD’nin en üst düzey askeri yetkilisi General Mark Milley bu hafta, Ukrayna’nın savaş alanında önemli başarılar elde etmesine rağmen, Moskova’nın hala ülkenin yüzde 20’sini kontrol ettiğini ve Kiev birliklerinin yakın zamanda Rusları bölgeden çıkarmaya zorlamasının pek olası olmadığını söyledi.

Ukrayna geçen hafta güneydeki stratejik öneme sahip Herson kentinin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Şubat sonlarında savaşın başlamasından bu yana Rus birlikleri tarafından işgal edilmişti.

‘Endişe verici iddialar’
Herson, Ukrayna güçlerinin Nisan ayında Rus birliklerini Kiev yakınlarında geri püskürtmesinin ve Eylül ayında kuzeydoğudaki geniş toprak alanlarını geri almasının ardından üçüncü önemli karşı saldırıya geçti.

Zelenskyy Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “müfettişlerin şimdiden Herson’da 400’den fazla Rus savaş suçunu belgelediğini” söyledi.

Yale Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu bünyesindeki savaş suçları üzerine bir araştırma grubu olan Conflict Observatory, güneydeki şehirde 226 yargısız gözaltı ve zorla kaybetmeyi belgelediğini söyledi. Bu sayının yaklaşık dörtte birinin işkenceye maruz kaldığı iddia edildi ve dördü gözaltında öldü.

Çatışma Gözlemevi Cuma günü yayınladığı bir raporda , gözaltı ve kayıp vakalarının çoğunun Rus ordusu ve FSB güvenlik teşkilatı tarafından gerçekleştirildiğini ve yakalananların yarısının “serbest bırakılmış gibi görünmediğini” söyledi.

Gözaltına alınan ve kaybolanların büyük bir bölümünü askerlik çağındaki erkekler – memurlar, sivil toplum liderleri, öğretmenler, kolluk kuvvetleri ve gazeteciler dahil – oluşturdu.

“Bu bulgular, gözaltında ölüm iddiaları da dahil olmak üzere, tutuklulara yönelik muamele hakkında bir dizi endişe verici iddiayı ortaya koyuyor; Raporda, işkencenin ve zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamelenin yaygın kullanımı … [ve] cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet” denildi.

Kaynakların, Mart ayında Herson’u ele geçirdikten sonra Rusların isim listeleri ve plaka numaralarıyla geldiklerini ve varlıklarına karşı koyabileceklerini düşündükleri kişileri hedef aldıklarını söylediğini aktardı.

Kırım Tatarları da hedef alındı ​​ve birçoğu Rusya’nın Tatar “terörist” olarak adlandırdığı gruba üye olmakla suçlandı.

Çatışma Gözlemevi, gözaltına alınanlardan bazılarının serbest bırakılırken, Rus güçlerinin Herson şehrinden çekilmesinden bu yana “birçoğunun gözaltında tutulduğunu veya kayıp olduğunu, ailelerinin akıbetlerini bilmediğini” söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.