Dolar 32,5217
Euro 34,8551
Altın 2.428,58
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Çar 30°C
Per 22°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Verimlilik Proje Ödülleri

Verimlilik Proje Ödülleri
23 Aralık 2022 22:25
115

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 8 kategoride 24 farklı projeye ödül verildiğini belirterek, “Verimliliği ve rekabetçi üretimi merkeze alan, dijital ve yeşil dönüşümü önceleyen tüm girişimcilere azami destek sunmaya gayret ediyoruz.” dedi.

Bakan Varank, işletmelerin verimlilik çalışmalarını teşvik amacıyla düzenlenen 8. Verimlilik Proje Ödülleri Töreni’ne katıldı. Proje ödülleri için bu yıl 55 ilden 593 başvuru alındığını kaydeden Varank, şunları söyledi:

EN YÜKSEK SEVİYE: Sekizincisini düzenlediğimiz yarışmamızda bu rakamlar şimdiye kadar ki en yüksek seviye. Otomotivden savunmaya, gıdadan tekstile farklı sektörlerde; “geri dönüşüm, enerji verimliliği, temiz üretim, yüksek verimli ve hassasiyetli cihaz geliştirme, süreç iyileştirme” konularında ilham verici projeler var.

VERİMLİLİK BİLİNCİ: Üstelik büyük işletmelerin yanında ülkemizin dört bir tarafındaki KOBİ’ler de başarılı projeleriyle, iyi uygulamalarıyla bugün bizimle birlikte. Bu tablo aynı zamanda verimlilik bilincinin ülke çapında yaygınlaştığının bir işareti. Böyle etkinlikler sayesinde, verimliliğin ekonomiye sağladığı somut faydaları gösterme imkânına sahip oluyoruz.

İNOVATİF KABİLİYETLER: Paydaşlar arasında bilginin, tecrübenin, paylaşılıp çoğalmasını, yeni iş birliklerinin geliştirilmesini teşvik ediyor. Üretimde yeni yöntemler deneyip, başarılı olan ve bunu bir vizyon haline getiren firmalarımıza ödüllerini takdim edeceğiz.

8 KATEGORİDE 24 FARKLI PROJE: Ödüllerin dağılımındaki sektörel çeşitlilik ve firmaların inovatif kabiliyetlerinde sergilediği başarılar hakikaten gurur verici. Bakanlık olarak verdiğimiz desteklerin, sahada karşılığını bu şekilde almak bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Bugün 8 kategoride 24 farklı projeye ödül vereceğiz.

82666eae 2875 4026 85d6 bdb4ba77263b 2 Life Haber Ajansı

ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Üretimi artırmanın temelde iki yolu var. Ya kullandığınız girdiyi artıracaksınız ya da mevcut girdilerinizi, çok daha verimli kullanmanın, bir başka ifadeyle aynı girdiyle daha fazla çıktı üretmenin yolunu bulacaksınız. Verimi artırmak, üretimde sürdürülebilirliği ve yapısal dönüşümü de beraberinde getiriyor.

REKABETÇİ ÜRETİM: Bakanlık olarak; verimliliği ve rekabetçi üretimi merkeze alan, dijital ve yeşil dönüşümü önceleyen tüm girişimcilere azami destek sunmaya gayret ediyoruz. Hem Kalkınma Planımızın hem de 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin odağına da verimliliği koyduk.

BÖLGESEL KALKINMA: Son 20 yılda planlı sanayi altyapısından iş ve yatırım ortamına, Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminden nitelikli insan kaynağına, KOBİ’ler ve girişimcilikten bölgesel kalkınmaya kadar birçok alanda akılcı ve etkili politikalar uyguladık.

DİJİTAL AVRUPA PROGRAMI: Yeni yatırımlar ve desteklerle sanayinin dijital dönüşümünü teşvik ediyoruz. AB’nin 7,5 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programına 2023 yılı itibarıyla dahil oluyoruz. Böylece, işletme ve araştırmacılarımızın, kurulacak inovasyon merkezleri, süper bilgisayarlar gibi dijital altyapılardan faydalanmalarını sağlayacağız.

82666eae 2875 4026 85d6 bdb4ba77263b 3 Life Haber Ajansı

DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Dijital dönüşüm; imalat sanayiinde hız, kalite ve esneklik gibi getirileri yükselterek önemli verimlilik artışları sağlıyor. Ancak bildiğiniz gibi dijital dönüşüm süreci sadece akıllı bir makine alıp, üretim hattına koymaktan ibaret değil.

DANIŞMANLIK DESTEĞİ: KOBİ’lerimiz bu noktada ciddi danışmanlık desteğine ihtiyaç duyabiliyor. Bu amaçla; Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin’de Model Fabrikalar kurduk. Buralarda sanayicimizin ve personellerinin öğren dönüştür programlarıyla, uygulamalı yalın üretim ve dijital dönüşüm eğitimleri almasını sağlıyoruz.

ENERJİ TASARRUFU: Kısa adı TEVMOT olan KOBİ’lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi Projesi ile önemli bir çalışma başlattık. Pilot olarak belirlediğimiz 7 OSB’mizde faaliyet gösteren 43 KOBİ’mizin kullandığı 363 verimsiz motoru yeni nesil verimli motorlar ile değiştirdik. Bu sayede bin beş yüz megavat saatlik elektrik tasarrufu sağladık, 685 ton karbon eşdeğeri emisyon azaltımı gerçekleştirdik.

PROJE DESTEKLERİ: Türkiye genelindeki 26 Kalkınma Ajansımızla, firmaların, endüstriyel simbiyoz, temiz üretim, enerji verimliliği, yalın üretim ve yenilenebilir enerji alanlarındaki projelerine yaklaşık 120 milyon lira kaynak sağladık. TÜBİTAK aracılığıyla sanayimizin, akademimizin ve kamu kurumlarımızın enerji ve kaynak verimliliği alanındaki yaklaşık 2400 projesine 2,3 milyar lira destek sağladık.

VERİMLİLİK PROJELERİNE DESTEK: AB eş-finansmanıyla desteklediğimiz Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında verimlilik temalı 9 projeye yaklaşık 63 milyon Avro kaynak ayırdık. Bu sayede, imalat sanayi, alüminyum, tekstil, beyaz eşya, mobilya, makine, otomotiv ve enerji sektörlerinin dijital dönüşümü için ortak araştırma merkezleri ve kullanım atölyeleri kuruyoruz.

82666eae 2875 4026 85d6 bdb4ba77263b 11 Life Haber Ajansı

YEŞİL OSB: En büyük ticaret ortağımız olan AB’deki gelişmeleri de elbette yakından takip ediyoruz. Sanayimizin rekabetçiliğini koruyabilmek için ülkemizi Avrupa Yeşil Mutabakatına ve Karbon Nötr hedefine hazırlıyoruz. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz 250 milyon avroluk finansman programıyla, 54 OSB’nin yeşil dönüşümünü destekleyeceğiz. Yine dönüşümde bize yol gösterecek Sektörel ve teknolojik yol haritaları üzerinde de çalışmalarımız sürdürüyoruz.

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar da törende birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, projeleriyle ödül alan firma ve kurumlara ödülleri verildi.

Ödül alan firma ve kurumların isimleri şöyle:

Almaxtex Tekstil

Autoliv Cankor Otomotiv Emniyet Sistemleri

Bartın Üniversitesi

Bilecik Demir Çelik

Borçelik

Coşkunöz Metal Form

Dener Makine

Fay-Mak Makina

Frito Lay Gıda

Hema Endüstri

ISSD Bilişim Elektronik

Kamu İhale Kurumu Başkanlığı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

Mertech İleri Teknoloji Malzemeleri

Mubitek Tasarım Bilişim

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Mutlu Akü

Tayraş Baz Yağ Rafineri

Toksan Yedekparça İmalat

Türkiye Vakıflar Bankası

Vestel Elektronik

Wat Motor

Yiğit Akü

Zahit Alüminyum

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.