Dolar 32,4891
Euro 34,5956
Altın 2.474,72
BİST 9.533,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 19°C
Cum 21°C
Cts 19°C

Bilim Adamları 48.500 Yıllık Virüsü Yeniden Canlandırdı

Bilim Adamları 48.500 Yıllık Virüsü Yeniden Canlandırdı
25 Kasım 2022 20:33
120

Uluslararası bir araştırma ekibi, şimdiye kadar canlandırılan en eski virüs olduğuna inandıkları şeyi hayata döndürdü.

Bilim adamları, on binlerce yıldır donmuş halde kalan eski bir virüsü yeniden canlandırdıktan sonra, eriyen permafrostun insanlık için bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyardı.

Uluslararası ekip, bir laboratuvarda amipleri enfekte eden Sibirya permafrostunda keşfedilen dokuz eski virüsü gözlemledikten sonra, bunun gibi virüslerin hala canlı organizmaları enfekte etme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

Ekip, yeni keşfedilen virüslerin en eskisinin yaklaşık 50.000 yaşında olduğunu söyledi. Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi’nde bir ekip üyesi ve araştırmacı olan Jean-Michel Claverie, New Scientist’e “48.500 yıl bir dünya rekoru” dedi. Ekibi, son çalışmasında toplam yedi eski virüsü incel

Ekip tarafından canlandırılan tüm virüsler, pandoravirüs türündendir – yalnızca amipler gibi tek hücreli organizmaları enfekte edebilen bir grup dev virüs. Bununla birlikte, dokuz eski virüsün tamamının permafrostta on binlerce yıl geçirdikten sonra hala canlı hücrelere bulaşabilme kabiliyetine sahip olması, orada hapsolmuş ve bitkiler, hayvanlar ve hatta insanlar için potansiyel olarak bulaşıcı olan diğer virüslerin de salınabileceği ve canlanabileceği anlamına gelir. , bilim adamları uyarıyor.

“Gerçek bir tehlike var” diyen Claverie, “Her gün bakteri ve virüsler ortaya çıkıyor” dedi. Ancak potansiyel tehlike düzeyinin şu ana kadar kesin olarak belirlenmesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Rusya, iklim değişikliğinin neden olduğu permafrostun erimeye devam etmesi sonucunda ortaya çıkabilecek tehlike konusunda uyarıda bulundu. Kuzey Kutup Konseyi’nde kıdemli bir Rus temsilcisi olan Nikolay Korchunov, 2021 yılında, yüzyıllar ve hatta bin yıldır derinden donmuş olan toprağın çözülmesinde hala “bazı canlı ‘zombi’ bakteri ve virüsler içerebilir” dedi.

Moskova, tehlikenin bir biyogüvenlik projesi başlatacak kadar ciddi olduğunu düşündüğünü söyledi ve diğer tüm Arktik Konseyi ülkelerini buna katılmaya çağırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.