Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 27°C
Çar 24°C

Dünya ‘Geri Dönüşü Olmayan’ Felakete Yaklaşıyor

Dünya ‘Geri Dönüşü Olmayan’ Felakete Yaklaşıyor
22 Ocak 2023 01:12
109

Dünyaca ünlü filozof ve dilbilimci Noam Chomsky, insanlığın büyüyen bir nükleer savaş ve iklimin yok edilmesi tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Chomsky, artan nükleer savaş riski, çevresel zorlukları ele almadaki başarısızlık ve sorunları rasyonel bir şekilde ele alma yeteneğinin azalması nedeniyle dünyanın uçurumun eşiğinde sallandığını söyledi.

Röportaj sırasında, Arizona Üniversitesi’nde Ödüllü Dilbilim Profesörü olan Chomsky’den, insanlığın patolojik olarak kendi kendini yok etmeye adanmış olabileceği şeklindeki görüşünü genişletmesi istendi.

Filozof, son yıllarda insanlığın Kıyamet’e ne kadar yakın olduğunu yansıtan Kıyamet Saati’nin, insanlığın yok oluşunu simgeleyen gece yarısına yaklaştığını hatırlattı. Birkaç gün içinde bu işarete daha da yaklaşılabileceğini önerdi.

Filozof’a göre, insanlığın temel endişeleri “artan bir nükleer savaş tehdidi” ve “iklim için çok şiddetli ve büyüyen bir yıkım tehdidi”. İkinci sorun devam ediyor çünkü “devletler bu krizi çözmek için yapmaları gerektiğini bildikleri şeyi yapmıyorlar” dedi.

Chomsky, üçüncü meselenin, dünya çapında “demokratik güçlerin çöküşü ” ile birleşen “rasyonel ciddi tartışma ve müzakere arenasının bozulması” olduğunu devam ettirdi. Profesör, bu noktanın nükleer savaş tehdidi ve iklim değişikliği tehdidiyle hiçbir ilgisi yokmuş gibi görünse de, rasyonel tartışmanın “ilk ikisiyle başa çıkmak için tek umut” olduğunu kabul etti.

“Geçen yıl içinde üçü de önemli ölçüde kötüleşti ve keskin bir tersine dönüş olmazsa, sadece bir uçuruma doğru ilerliyor olacağız, geri dönüşü olmayan bir şekilde düşüyoruz ve çok da uzak olmayan bir gelecekte” diye uyardı.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in bu hafta başlarında yaptığı açıklamalarda, Moskova’nın Ukrayna’da yenildiğini görmek isteyenlerin “konvansiyonel bir savaşta nükleer bir gücün kaybedilmesinin bir nükleer savaşın başlamasını tetikleyebileceği” gerçeğini görmezden gelmesinden sonra geldi. Moskova, Ukrayna ihtilafının ABD ve müttefikleri tarafından kendisine karşı yürütülen bir vekalet savaşı olduğuna inanıyor.

Bununla birlikte, askeri doktrini yalnızca devletin varlığı tehdit edildiğinde atom silahlarının kullanılmasına izin veren Rusya, defalarca bir nükleer savaşın asla yapılmaması gerektiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.