Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Danimarka Yeni Kralını İlan Etti

Danimarka Yeni Kralını İlan Etti
14 Ocak 2024 22:40
1.065

Kraliçe Margrethe II, Pazar günü yaklaşık 900 yıl sonra tahttan çekilen ilk Danimarka hükümdarı oldu…

Danimarka’nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Margrethe II, Pazar günü öğleden sonra Kopenhag’da toplanan binlerce kişinin Kral Frederik X olan en büyük oğlunun kraliyet verasetine tanıklık etmesi üzerine resmen tahttan feragat etti.

Margrethe, elli yılı aşkın bir süre Kraliçe olarak görev yaptıktan sonra tacı bırakma niyetini açıklayarak yılbaşı gecesi İskandinav ülkesini şaşkına çevirdi ve yaklaşık 900 yıl sonra istifa eden ilk Danimarka hükümdarı oldu. Tahttan çekilmesi, babası Kral IX Frederik’in ölümünün ardından tacı devralmasından 52 yıl sonra gerçekleşti.

83 yaşındaki Kraliçe, geçtiğimiz Şubat ayında geçirdiği sırt ameliyatından birkaç ay sonra aldığı bu tarihi kararın gerekçesi olarak sağlık sorunlarını gösterdi.

Danimarkalı kraliyet uzmanı Thomas Larsen Pazar günkü tahttan çekilme öncesinde Associated Press’e yaptığı açıklamada “Kraliçe 50 yılı aşkın bir süredir burada ve tahtta” dedi. “Kendisi son derece saygın ve popüler bir figür, dolayısıyla insanlar bunu beklemiyordu ve şoktaydılar.”

Margrethe, Pazar günü öğleden sonra bir devlet konseyi toplantısında Danimarkalı milletvekillerinin huzurunda tahttan çekildiğini imzaladı ve ardından ülkenin eski Veliaht Prensi olan Frederik resmen Kral oldu.

Başbakan Mette Frederiksen daha sonra Frederik’i, hükümetin, parlamentonun ve yüksek mahkemenin merkezi olan başkentteki Christiansborg Sarayı’nın balkonundan Danimarka’nın en yeni hükümdarı olarak ilan etti. Binlerce kişi aşağıdaki meydandan bu ilana tanıklık etti.

Danimarka gazetesi Berlingske’ye göre Frederiksen, Margrethe’nin kararından açıklamanın hemen öncesine kadar habersizken, Frederik sadece üç gün önce bilgilendirildi.

Kopenhag limanında konuşlu dört top, tahta geçişi kutlamak üzere 27 mermiden oluşan üç salvo ateşledi. Kral Charles III’ün ölümünün ardından annesi Kraliçe Elizabeth II’nin yerine geçtiği İngiltere’nin aksine, taç giyme töreni yapılmayacak.

Margrethe görevi bırakmasına rağmen kraliyet unvanını koruyor; bu da Frederik’in Avustralya doğumlu eşinin Kraliçe Mary olmasıyla ülkenin iki kraliçeye sahip olacağı anlamına geliyor. En büyük oğulları 18 yaşındaki Christian ise Danimarka’nın yeni Veliaht Prensi ve tahtın varisi olacak.

Kraliyet çifti, monarşiye yönelik güçlü bir halk desteğinin olduğu bir dönemde tahta geçiyor. Margrethe’nin tahttan çekildiğini açıklamasının ardından yapılan bir ankete göre Danimarkalıların %82’si Frederik’in Kral olarak iyi bir performans sergileyeceğine inanırken, %86’sı da Mary hakkında benzer bir olumlu görüşe sahip.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.