Dolar 32,3652
Euro 34,9704
Altın 2.323,66
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

İkinci Kuran Yakma Olayı

İkinci Kuran Yakma Olayı
29 Ocak 2023 20:33
264

Danimarka’da iki diplomatik misyon ve bir caminin önünde kutsal kitabın nüshaları imha edildi.

Kopenhag’daki Rus büyükelçiliği, İslam karşıtı bir aktivistin Danimarka’nın başkentindeki bir caminin, Türk büyükelçiliğinin ve Rus konsolosluğunun önünde Kuran nüshalarını yakmasının ardından, Cuma günü Danimarkalı yetkililerin “müsamahakarlığı”nı kınadı. Misyon, bu tür eylemlerin ifade özgürlüğü ile hiçbir ilgisi olmadığını, yalnızca cahilce provokasyonlara hizmet ettiğini söyledi.

Büyükelçilik Telegram’da yaptığı açıklamada, “Bu tür eylemler olasılığı tamamen ortadan kaldırılmalı ve bunları düzenleyenler adalet önüne çıkarılmalıdır” dedi. “Dini duygularla alenen alay konusu… ifade özgürlüğü ve demokrasinin bir tezahürü değil, dinsel gerilimleri ve medeniyetler arası çatışmayı körüklemeyi amaçlayan bariz ve cahil bir provokasyondur.”

Yorum, Danimarka’daki Stram Kurs (Hard Line) partisinin başkanı olan Danimarkalı-İsveçli bir avukat olan Rasmus Paludan’ın eylemleri tarafından teşvik edildi. Cuma günü İslami kutsal kitabın toplam üç nüshasını ateşe verdi.

Paludan, bunu “İslam’ın ideolojisi ve dininden tiksinerek” yaptığını söyledi . Aktivist ayrıca İsveç’in Aftonbladet gazetesine, Ankara İsveç’in NATO’ya katılımına izin verene kadar Danimarka’nın başkentindeki Türk diplomatik misyonunun önünde Kuran yakmaya devam edeceğini söyledi.

Kopenhag’daki Türk büyükelçiliği Cuma günkü protestoyu “nefret suçu” olarak kınadı. Ankara’daki yetkililer de Danimarka büyükelçisini çağırdı.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ülkesinin “Türkiye ile iyi ilişkileri olduğunu ve bu durumun bunu değiştirmediğini” söyledi. İskandinav devleti yetkilileri, Türkiye’deki Danimarkalıları dikkatli olmaya ve herhangi bir gösteri veya kitlesel toplantıdan kaçınmaya hâlâ teşvik ediyor.

Paludan geçen hafta Stockholm’de bir Kuran yaktı. İsveç, eylemi kınadı, ancak yine de ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek buna izin verdi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.