Dolar 32,4475
Euro 34,7401
Altın 2.437,40
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Eski Meksika Başkanı CIA Ajanımı

Eski Meksika Başkanı CIA Ajanımı
17 Nisan 2023 20:28
137

Vahiy, ABD’nin John F. Kennedy suikastına ilişkin soruşturmayla ilgili daha fazla belge yayınlamasıyla geldi…

ABD Ulusal Arşivleri tarafından yayınlanan gizliliği kaldırılmış belgelere göre, ülkeyi 1976’dan 1982’ye kadar yöneten eski Meksika başkanı Jose Lopez Portillo, bir Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) varlığıydı.

1963’te Başkan John F. Kennedy’nin öldürülmesiyle ilgili bir CIA soruşturmasıyla ilgili belgeler arasında, 29 Kasım 1976’da CIA ajanlarının bir toplantısından bir not da vardı.

Tartışmalarda ABD istihbarat yetkilisi Bill Sturbitts, meslektaşlarına “Meksika’nın yakında, birkaç yıldır İrtibat’ın kontrolünü elinde tutan yeni bir başkanı olacağını” bildirdi.

Notta Lopez Portillo’nun adı geçmiyordu, ancak görüşme, başkanlığı resmen devralmasından sadece birkaç gün önce gerçekleşti.

O yılın başlarında, ülkeyi 1929’dan 2000’e kadar yöneten Kurumsal Devrimci Parti’nin tek adayı olarak göreve aday olmuştu. Lopez Portillo, 2004 yılında 83 yaşında öldü.

Notta anlatılan toplantı, CIA’nın JFK cinayetinden hüküm giyen Lee Harvey Oswald hakkındaki soruşturmasına ait belgelerin 1976 Aralık ayı ortalarında beklenen şekilde yayınlanmasına adanmıştı. Oswald, Dallas’ta ölümcül silahlar ateşlenmeden kısa bir süre önce Meksika’yı ziyaret etmişti ve ardından ABD istihbaratı, ülkede geniş çaplı bir gözetleme ve telefon dinleme operasyonu gerçekleştirdi.

Yetkililer, Deniz gazisinin cumhurbaşkanlığı konvoyu geçerken yakındaki bir binanın altıncı katındaki bir pencereden başkanı vurduğu sonucuna vardı. Oswald, medyaya kendisinin bir “kurnazlık” olduğunu söyleyerek suçlamaları reddetti. JFK’nin öldürülmesinden iki gün sonra polis nezaretindeyken vurularak öldürüldü. Oswald’ın katili Jack Ruby ölüm cezasına çarptırıldı, ancak hapishanedeyken akciğer kanserinden öldü.

Gizliliği kaldırılan gazeteye göre Sturbitts, 1976’daki toplantıda Meksika’nın yeni liderinin CIA ile “bu ilişkinin tanıtımına olumlu bakmamasının beklenebileceğini” söyledi.

Lopez Portillo, ABD istihbarat varlığı olarak listelenen dördüncü eski Meksika başkanı. Diğerleri ise 1970-1976 yılları arasında görevde bulunan Luis Echeverria, Gustavo Diaz Ordaz (1964-1970) ve Adolfo Lopez Mateos (1958-1964).

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.