Dolar 32,4466
Euro 34,7486
Altın 2.427,78
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Meksika Ekvador ile Diplomatik İlişkilerini Askıya Aldı

Meksika Ekvador ile Diplomatik İlişkilerini Askıya Aldı
6 Nisan 2024 21:19
1.393

Eski Ekvador Başkan Yardımcısı Jorge Glas, polisin Quito’daki Meksika Büyükelçiliğine zorla girmesinin ardından tutuklandı…

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika’nın Ekvador ile diplomatik ilişkilerini derhal geçerli olmak üzere askıya aldığını söyledi. Karar, Ekvador’un eski başkan yardımcısının ülkenin Meksika Büyükelçiliği’nde aylarca süren bir çatışmanın ardından Quito polisi tarafından diplomatik yerleşkeyi basarak tutuklanmasına tepki olarak alındı.

Meksika, yolsuzluk suçlamalarından iki kez hüküm giyen ve geçen yılın sonlarından bu yana büyükelçilikte kalan Ekvador eski Başkan Yardımcısı Jorge David Glas Espinel’e Cuma günü siyasi sığınma hakkı vermişti. Ekvador siyasetçiyi tutuklamak için Meksika’dan izin istemiş ancak bir sonuç alamamıştı. Glas, siyasi zulme maruz kaldığı konusunda ısrar ediyor.

Meksika Dışişleri Bakanlığı eski başkan yardımcısına sığınma teklif ederken, Quito’dan Glas’a ülkeyi terk edebilmesi için güvenli geçiş izni vermesini istedi. Ancak Ekvador, “adi suçlardan hüküm giymiş ya da yargılanmış kişilere sığınma hakkı vermenin yasal olmadığını” söyleyerek bu olasılığı reddetti.

Cuma akşamı Ekvador polisi büyükelçiliğe baskın düzenledi ve olay yerinden gelen videolar bölgede yoğun bir kolluk kuvveti varlığını gösterdi. Ekvador hükümeti baskının ulusal egemenliğini savunmak için yapıldığını iddia etti.

“Her büyükelçiliğin tek bir amacı vardır: ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla diplomatik bir alan olarak hizmet etmek” diyen hükümet, Meksika’yı “diplomatik misyonuna tanınan dokunulmazlık ve ayrıcalıkları kötüye kullanmakla” suçladı.

Cumartesi günü yaptığı açıklamada Lopez Obrador, Glas’ın “zulüm ve tacizle” karşı karşıya olan bir “mülteci” olduğunu söyledi. Baskını “uluslararası hukukun ve Meksika’nın egemenliğinin açık bir ihlali” olarak kınadı.

“Şansölyemize bu otoriter eylemle ilgili bir açıklama yayınlaması, yasal yollara başvurması ve Ekvador hükümetiyle diplomatik ilişkilerin askıya alındığını derhal ilan etmesi talimatını verdim” diye ekledi.

Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena, ülkenin diplomatik personelinin derhal Ekvador’u terk edeceğini söyledi. Meksika’nın Ekvador’un eylemlerini kınamak için Uluslararası Adalet Divanı’na başvuracağını da sözlerine ekledi. Bakanlık ayrıca operasyon sırasında birkaç Meksikalı diplomatın yaralandığını söyledi.

Büyükelçilik baskınından önce de Meksika ile Ekvador arasındaki ilişkiler bir dizi tartışmayla gölgelenmişti. Lopez Obrador, Güney Amerika ülkesindeki başkanlık seçimlerini “çok garip” olarak nitelendirerek, sonucun Ekvador başkan adayı Fernando Villavicencio’nun öldürülmesi de dahil olmak üzere şiddet olaylarından büyük ölçüde etkilendiğini belirtti.

Buna karşılık Ekvador, Meksika Büyükelçisi Raquel Serur Smeke’yi istenmeyen kişi ilan ederek egemenliğine saygı gösterilmesini talep etti ve ülkenin hala Villavicencio’nun yasını tuttuğunu belirtti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.