Dolar 32,3659
Euro 34,9545
Altın 2.325,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Pentagon Deneysel Uzay Lazeri Fırlattı

Pentagon Deneysel Uzay Lazeri Fırlattı
19 Mart 2023 20:45
160

Cihaz, güneş enerjisini elektromanyetik dalgalar halinde Dünya’ya geri iletir.

ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı Çarşamba günü uzaya bir lazer gücü ışınlama cihazı fırlattı. Teknoloji henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen, savunucuları bir gün dünya dışı kolonileri besleyebileceğini veya dünyadaki enerji kıtlığını hafifletebileceğini söylüyor.

ABD Donanması ve Uzay Kuvvetleri’nden yapılan açıklamalara göre, Uzay Kablosuz Enerji Lazer Bağlantısı (SWELL) Çarşamba günü bir SpaceX Cargo Dragon uzay aracında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan fırlatıldı. Fırlatma, NASA ve Savunma Bakanlığı adına SpaceX tarafından, Pentagon için uzay istasyonuna yedi deneysel cihazı daha taşıyan Dragon aracıyla gerçekleştirildi.

Geçen yıldan beri geliştirilmekte olan SWELL, uzay tabanlı güneş panellerinden toplanan enerjiyi elektromanyetik dalgalar biçiminde dünyaya iletir. Hiçbir kütle taşınmadığından, güç dağıtımı neredeyse anında gerçekleşir.

Teknoloji henüz uzayda test edilmemiş olsa da, benzer cihazlar şu anda özel şirketler tarafından tasarlanıyor.

SWELL Program Yöneticisi Chris DePuma yaptığı açıklamada , “Bu, uzay, ay ve gezegen uygulamaları için bu yeteneği genişletmenin bir sonraki adımıdır” dedi. DePuma, teknolojinin bir gün ayda ve başka yerlerde elektrikli yerleşim birimleri için “kritik bir kolaylaştırıcı” olabileceğini öngördü.

“Güç ışını, uzayda güneş enerjisi toplayan uydular da dahil olmak üzere, Dünya için ve çevresinde güç dağıtmak için de kullanılabilir” diye ekledi.

Bununla birlikte, güçlü ışınlama sınırsız değildir. Forbes tarafından hazırlanan 2021 raporuna göre, şu anda tek bir lazer ışınlama cihazı 1-10 milivatlık güç iletebiliyor . Buna karşın, ortalama bir kara rüzgar türbini 2,5-3 mw kapasiteye sahiptir.

Daha büyük mikrodalga ışınlama sistemleri, teorik olarak Dünya tabanlı alıcılara bir gigawatt’tan daha fazla güç iletebilir. Bu, büyük bir şehre güç sağlamak için yeterli olsa da, sistemin uzayda 35.000 (21.747 mil) uzakta bulunan bir uyduya monte edilmesi gerekecek ve bu da onarımları neredeyse imkansız hale getirecektir.

Bununla birlikte, gezegenimizin atmosferi, sert hava koşulları ve gündüz ve gece döngüleri olmadan, uzaya dayalı güneş dizilerinin Dünya’dakinden 40 kat daha fazla güç üretebileceği tahmin edilmektedir.

ABD, teknolojiyle ilgilenen tek dünya gücü değil. Çin şu anda önümüzdeki yıllarda kendi ışınlama cihazını test etmeye hazırlanıyor ve 2030’lara kadar uzaya dayalı bir enerji santraline sahip olmayı hedefliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.