Dolar 32,5247
Euro 34,8564
Altın 2.442,85
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 18°C

Yerevan’ın Merkezinde Şiddet Olayları Patlak Verdi

Yerevan’ın Merkezinde Şiddet Olayları Patlak Verdi
20 Eylül 2023 21:20
1.773

Ermenistan’ın başkentinde, Başbakan Nikol Paşinyan hükümetinin istifasını isteyen protestocularla birlikte büyük gösteriler devam ediyor.

Çarşamba günü, Azerbaycan’ın ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesinde artan çatışmaların tetiklediği kitlesel protestolar art arda ikinci gününe girdi. Erivan’ın hükümet bölgesinde bir araya gelen protestocular Başbakan Nikol Paşinyan’ı Ermeni halkına karşı “hain” olmakla suçladı. Çoğunluğu Ermeni olan Dağlık Karabağ bölgesine yardım etmediği için istifa etmesini talep eden protestocular hükümet binalarına girmeye çalışmış ancak polis tarafından durdurulmuşlardır.

Olayla ilgili videolarda çevik kuvvet teçhizatı giymiş polis memurlarının kalabalıkla çatıştığı görülüyor. Çatışmalar sırasında birkaç kişinin yaralandığı bildirildi.
Ancak Çarşamba günü geç saatlerde protestocuların çoğunluğunun hükümet bölgesinden çıkmasıyla kaosun azaldığı görüldü.

Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle Moskova’yı suçlayan protestocular Rusya’nın Erivan Büyükelçiliği önünde farklı bir miting düzenledi. Protestoya ABD, AB ve Ukrayna bayrakları taşıyan çok sayıda kişi katıldı. Bazıları Rus pasaportlarını da tahrip etti ve ateşe verdi.

Dağlık Karabağ’da son dönemde tırmanan çatışmalar, Salı günü Bakü’nün bölgede ayrılmak isteyenlere yönelik bir “terörle mücadele” operasyonu başlatmasıyla başladı. Kısa bir süre içinde Azerbaycan ordusu yerel güçlere karşı önemli bir üstünlük sağladı ancak çatışmalar Çarşamba günü bölgeye konuşlandırılan Rus barış gücü askerlerinin aracılık ettiği bir ateşkesle durduruldu.

Bölgeyle güçlü bağları olan Ermenistan, son çatışmadan çekildi ve bunu Dağlık Karabağ halkına yönelik bir başka şiddetli saldırı olarak kınamakla yetindi. Bakü’nün yerel nüfusa karşı “etnik temizlik” yapma niyetinde olduğunu öne sürüyorlar.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev operasyonun başarısını kabul ederek ülkenin bölge üzerindeki otoritesini geri kazandığını belirtti. Dağlık Karabağ, 1990’larda Sovyetler Birliği’nin dağılmasından kısa bir süre sonra meydana gelen şiddetli bir çatışmanın ardından Azerbaycan’dan ayrılmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.