Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Meksika İlk Kadın Başkanını Seçti

Meksika İlk Kadın Başkanını Seçti
3 Haziran 2024 22:38

Yetkililere göre, iktidardaki Morena partisinden Claudia Sheinbaum’un oyların %58,3 ila %60,7’sini alması bekleniyor…

Yetkililer, ilk sonuçlara dayanarak Claudia Sheinbaum’un hafta sonu yapılan seçimleri kazanmasının ardından Meksika’nın ilk kadın devlet başkanı olmaya hazırlandığını söyledi. Rakip adaylar, iktidardaki Morena partisinden olan ve daha önce Mexico City belediye başkanlığı görevinde bulunan 61 yaşındaki Sheinbaum’u şimdiden tebrik etti.

Altı yıllık tek bir dönem için görev yapacak olan yeni devlet başkanını seçmenin yanı sıra Meksikalılar Pazar günü yapılan oylama sırasında ülke parlamentosunun hem alt hem de üst meclislerinin üyelerini de seçti.

Ulusal Seçim Enstitüsü Başkanı Guadalupe Taddei Pazartesi günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yayınladığı bir video mesajında katılım oranının %60 ila %61,5 arasında tahmin edildiğini açıkladı.

Başkanlık yarışında açık ara önde giden Sheinbaum, hızlı örneklem sayımlarına dayanan ilk sonuçlara göre oyların %58.3 ila %60.7’sini topladı.

Ulusal Eylem Partisi, Kurumsal Devrimci Parti ve Demokratik Devrim Partisi’nden oluşan muhalefetteki merkez sağ Meksika için Güç ve Yürek koalisyonundan Xochitl Galvez’in oyların %26,6-%28,6’sını alarak yarışı ikinci sırada tamamladığı tahmin ediliyor. Solcu Yurttaş Hareketi’nden Jorge Alvarez Maynez ise %9.9-%10.8 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.

İlk sonuçlar ortaya çıkmaya başladığında destekçilerine seslenen Sheinbaum kendisini “minnettar” olarak tanımladı ve “cumhuriyetin 200 yılında ilk kez Meksika’nın ilk kadın başkanı olacağım” dedi.

Ülkeye daha fazla adalet, demokrasi ve refah getirme sözü veren Sheinbaum, “Görevimiz hiçbir ayrım yapmadan her bir Meksikalıyı gözetmektir ve öyle de olacaktır” dedi.

Görevden ayrılan Devlet Başkanı Lopez Obrador, X’te yayınlanan ulusa sesleniş videosunda Sheinbaum’u kutladı ve beklenen zaferini bir “zafer günü” ve “gurur ve dönüşümün yıldız zamanları” olarak tanımladı.

Obrador ayrıca Meksika halkını “örnek” olarak tanımladı ve seçimleri bunun kanıtı olarak selamladı.

Obrador, Sheinbaum’un “muhtemelen ülkemiz tarihinde en çok oy alan başkan olacağını” da sözlerine ekledi.

Yahudi kökenli olan Sheinbaum’un büyükanne ve büyükbabası Litvanya ve Bulgaristan’dan Meksika’ya göç etmiş. 2000 yılında Mexico City çevre sekreteri olan Sheinbaum, 2006 yılında Obrador’un ilk başkanlık kampanyasının sözcüsü olmak üzere bu görevinden ayrıldı.

Sheinbaum, iklim değişikliği konusunda kamuoyunda farkındalık yarattığı için 2007 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Morena partisinin desteğiyle 2015 yılında Mexico City’nin bir ilçesi olan Tlalpan’ın belediye başkanı seçildi ve üç yıl sonra başkentin belediye başkanı oldu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.