Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Moskova, Kur’an Yakan Dublör Yüzünden İsveç’e Saldırdı

Moskova, Kur’an Yakan Dublör Yüzünden İsveç’e Saldırdı
29 Haziran 2023 13:13
593

Stockholm’deki yetkililer protestonun dünyadaki Müslümanları kışkırtacağını biliyorlardı, ancak yine de onayladılar…

Rusya Devlet Duması, İsveç’i, İslam karşıtı aktivistlerin Stockholm’de Kur’an yakma gösterisi düzenlemesine izin verdiği için kınadı ve şehir yetkililerinin eylemlerinin dini ve etnik gerilimlerin artmasına yol açacağının tamamen farkında olduklarını iddia etti.

Perşembe günü yapılan bir açıklamada, Rus parlamentosunun alt meclisi, hem Rus milletvekillerinin hem de dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların, İsveç makamlarının İslam’ın kutsal kitabının kirletildiği Stockholm camisinin dışında bir protestoya izin verme kararından “öfkelendiğini” söyledi. Mitingin kendisi, başlıca Müslüman bayramlarından biri olan Kurban Bayramı’nın kutlandığı sırada geldi.

Sosyal medyada dolaşan videolar, dublörün organizatörü Salwan Momika’nın Kuran’a saldırdığını, sayfalarını yırttığını ve ardından ateşe verdiğini gösterdi. Gösteri polis tarafından kordon altına alınırken, Momika ile hakaret eden birkaç kişi arasındaki ateşli bir tartışmayı önleyemediler.

Buna ek olarak, bir adam mitingin katılımcılarına taş atmaya çalıştı, ancak yapamadan polis tarafından tutuklandı. Bu arada İsveç polisi, Momika’nın belirli bir gruba karşı nefreti kışkırtmak ve yangın yasağını ihlal etmek için soruşturulduğunu söyledi.

Devlet Duması, “İsveç makamları, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca inanlının duygularını rencide etmeye ve etnik nefreti kışkırtmaya çalışan bir suçun işleneceğini önceden bilerek [protesto için] izin verdi” dedi ve eylemlerinin barış ve güvenliği baltaladığını da sözlerine ekledi.

Açıklamada, Rus milletvekillerinin İsveç makamları tarafından onaylanan “başka bir vandalizm eylemini şiddetle kınadıkları” belirtildi. “Kutsal eşyalara saygısızlık etmenin ifade ve din özgürlüğü ve demokrasi ilkeleriyle hiçbir ilgisi yoktur.”

Devlet Duması, Stockholm’ü azarlarken yalnız değildi ve ağırlıklı olarak Müslüman nüfuslu bir dizi ülke aynı tutumu benimsedi. Olay, şu anda İsveç’in NATO üyesi olma girişimini engelleyen Türkiye’nin öfkesine yol açtı ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kuran’ın yakılmasını “aşağılık bir eylem” olarak nitelendirdi.

“İfade özgürlüğü bahanesiyle bu İslam karşıtı eylemlere izin verilmesi kabul edilemez. Bu tür acımasız eylemlere göz yummak, suç ortağı olmaktır” diye yazdı Twitter’da.

Irak hükümeti de eylemi kınadı, “ırkçı” olarak nitelendirdi ve “şiddet ve nefreti” teşvik etti. Fas daha da ileri giderek İsveç’teki büyükelçisini protesto gösterisinde geri çağırdı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.