Dolar 32,3299
Euro 35,0822
Altın 2.286,60
BİST 8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

Türkiye’de 54 GW Deniz Üstü Rüzgâr Santrali Kurulumu Mümkün

Türkiye’de 54 GW Deniz Üstü Rüzgâr Santrali Kurulumu Mümkün
17 Ocak 2023 18:36
117

Dünya Bankası raporuna göre, Türkiye’de belirlenen dört bölgede yüzer olarak 47 GW ve sabit temelli 7 GW olmak üzere toplamda 54 GW’lık deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulumu potansiyeli bulunuyor.

Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Türkiye için Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi Gelişimi Yol Haritası” raporunun sonuçları, çevrim içi olarak düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

Rapora göre, Türkiye’de yüzer ve sabit temelli kurulumlar için dört potansiyel alan bulunuyor. Karadeniz’de yüzer kurulumlar için 13,9 GW ve sabit temelli kurulumlar için 1,3 GW’lık bir potansiyel tespit edilirken, Marmara Denizi’nde yüzer kurulumlar için 19,2 GW ve sabit temelli kurulumlar için 2,8 GW’lık bir potansiyel mevcut.

Çanakkale’de 7,5 GW yüzer ve 1,6 GW sabit temelli kurulumların, Ayvalık’ta da 2,8 GW yüzer ve 1 GW sabit temelli kurulumların yapılabileceği hesaplanıyor.

Böylece, diğer küçük alanlarla birlikte, Türkiye’nin dört bölgesinde yüzer olarak toplamda 47 GW ve sabit temelli 7 GW olmak üzere toplamda 54 GW’lık deniz üstü rüzgâr santralinin kurulabileceği öngörülüyor.

Türkiye’nin mevcut karasal rüzgâr enerjisi tedarik zincirinden yararlanabileceği, hem iç pazar hem de Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri için denizaşırı bir tedarik zinciri geliştirebileceği ve özellikle yüzer deniz üstü rüzgâr enerjisi sistemlerinde daha fazla potansiyelin bulunduğu tahmin ediliyor.

“2022-2030 dönemi sektörün gelişimi açısından oldukça kilit”

Toplantıda konuşma yapan Dünya Bankası Baş Enerji Uzmanı Yasemin Örücü, raporun üzerinde pek çok paydaşla birlikte yaklaşık 3 yıldır çalıştıklarını belirterek, “Türkiye’nin yeni açıkladığı 2035’e kadar 5 GW’lık deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulum hedefini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu oldukça büyük bir adım. Biz de yol haritamızda bazı senaryolara yer verdik ve 2022 ile 2030 arasındaki dönem bu sektörün gelişimi açısından oldukça kilit bir öneme sahip.” dedi.

“Çevremizdeki ülkelere rahatlıkla ekipman ve know-how ihraç edebiliriz”

Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak ise Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve özellikle de rüzgâr enerjisinde bir başarı hikayesi yazdığını ifade etti.

Türkiye’de tüketilen enerjinin neredeyse yarısının yenilenebilir enerjiden geldiğini anımsatan Durak, “Ancak deniz üstü rüzgâr enerjisi Danimarka’da yaklaşık 20 yıl önce başladı ve şu anda da dünyada gelişiyor. Türkiye de son derece rüzgârlı denizlerle çevrili ve rüzgâr enerjisi sektörü de dahil olmak üzere olgunlaşmış bir endüstriye sahip. Dolayısıyla bizim için bu know-how’ı deniz üstü rüzgâr enerjisi sektörüne aktarmanın çok da zor olmayacağını düşünüyorum. Tedarik zinciri olarak da, çevremizdeki ülkelere rahatlıkla ekipman ve know-how ihraç edebiliriz.” diye konuştu.

COWI Rüzgâr ve Yenilenebilir Enerji Departmanı Başkanı Erik Mohr, raporun Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr enerjisindeki potansiyelinin bağımsız olarak değerlendirilmesi, sektörün gelişimindeki zorluklar ve fırsatların ele alınması ve politika oluşturulmasına yönelik pratik bir yol haritasının oluşturulması için hazırlandığını belirtti.

Deniz üstü rüzgâr enerjisi sektörünün hızla olgunlaşmaya başladığına işaret eden Mohr, “Son 10 yılda, bu sektör küresel olarak 10 kat büyüme gösterdi.” diye konuştu.

Mohr, AB’nin deniz üstü rüzgâr enerjisi hedeflerinde Akdeniz’in de 50 ila 100 GW potansiyel ile yer aldığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.