Dolar 32,5591
Euro 34,9937
Altın 2.426,11
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Yediler Manastırı

Müzisyen, Şair, Yazar... İndex Yayınları
16 Ekim 2022 19:48
170

Yediler Manastırı; Muğla’nın Milas ilçesinde Gölyaka Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.  Milas Beşparmak Dağı olarak bilinen bölgede gözlerden ırak olan manastır, Bafa Gölü üzerinde olmasına rağmen göl kıyısından manastırı görmek pek mümkün olmuyor. Bunun en büyük sebebi ise coğrafi yapının yanında manastırın yapımında kullanılan kayaların renklerinin bölgeyle aynı olmasından kaynaklanıyor.

Bölgede yerleşimin, M.Ö. 6000 yılına kadar gittiği tahmin edilmektedir. Antik döneme ait değişik bölgelerde bulunan kalıntılardan farklı olarak Yediler Manastırı diğer adıyla Kallibaron’un yapım tarihine dair çeşitli kaynaklarda farklı dönemler geçse de M.S. 7. Yüzyıldan sonraki dönemde yapımına başlandığı, 13. Yüzyılda da son halini aldığı tahmin ediliyor.

Manastırın yapıldığı dönemde, bölgede süren güç mücadeleleri sebebiyle bu yüksekliğe ve bir kaleyi andıracak şekilde yapıldığı görülüyor. Tüm manastırlar gibi Yediler Manastırı da günümüzdeki yerleşkeler gibi birden çok tesisi içeriyor. Arazi yapısının meyilli olmasının da etkisiyle üç kademe halinde inşa edildiği görülüyor. Kaya blokları içerisinde bulunan Yediler Manastırı, doğuda büyük batıda küçük iki avlu içerisinde bulunuyor.

Manastırda iki kilise, bir şapel, sarnıç ve 11 adet keşiş hücresinden oluşuyor. Güneyde bir kaya üzerinde bulunan ve mazgalları ile dikkat çeken kale, sığınma kalesi olarak adlandırılıyor ve tehlike anında saldırılardan korunmak için kullanıldığı düşünülüyor.

Bu manastırda, Hz. İsa ve 12 Havarisinin fresklerinin bulunması, bölgeye olan ilgiyi de artırıyor. Gölyaka Köyü’nün kuzeyinde bulunan manastır,  2 km’lik bir tırmanış gerektirmesine rağmen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile ziyaretçi akınına uğruyor.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.